Další kostely z broumovské skupiny sakrálních staveb se letos dočkají výrazných oprav

14. duben 2019 10:38

Některé monumentální stavby z Broumovské skupiny kostelů jsou pod lešením. Nejvíc práce bude na kostelech v Ruprechticích a Vernéřovicích. V kostele svatého Jakuba Většího v Ruprechticích je podle faráře Martina Lanžiho všechno připraveno, stačí jen začít. Přímo ke kostelu zamířila i reportérka Jana Házová. 

Ruprechtický kostel není skoro vidět, kromě věžičky. Protože je zakrytý lešením a plachtami. Tady už začaly práce.

„Začaly přípravné práce. Dá-li bůh, tak po velikonocích začne i pořádný stavební šrumec a ruch," usmívá se Martin Lanži.

Kostely od otce a syna Dientzenhoferů na Broumovsku jsou světový unikát volající o pomoc

Skupina broumovských kostelů potřebuje naši pomoc

Naším dnešním hostem a také takovým předvánočním dárkem je římskokatolický děkan farnosti v Broumově, farář Martin Lanži. Velký a neúnavný bojovník za záchranu chátrajících kostelů tzv. broumovské skupiny. A protože příští rok to bude rovných 300 let, co se začalo se stavbou těchto osmi krásných kostelů, tak dostaly dárek. 

Prošli jsme kovanou bránou až ke kostelu a obhlížíme stavbu. Jedná se o poměrně velkou plochu pro celkovou novou fasádu.
„Je to velikánská plocha. Otec a syn Dietzenhoferové stavěli opravdu velké kostely. A v podstatě na celém území Broumovska a Teplicka má církev ve správě 18 víceméně takto ohromných kostelů."

Lešení na kostele značí, že se tady bude vyměňovat fasáda. A tato oprava ovšem v sobě skrývá i další prvky.
„Skrývá mnoho dalších prvků. Kromě fasády nás čeká střecha, okna, v případě Ruprechtic i vitráže. Je to náš jediný kostel na Broumovsku, který má vitráže. Těch oken je osm a vitráže jsou ze začátku 20. století."

Kostel svatého Jakuba Většího v Ruprechticích na Broumovsku čeká oprava

Vzhlížíme nahoru, doslova k nebesům, protože stavba je velmi vysoká.

I za oceánem hledá mladý farář Martin Lanži pomoc pro chátrající barokní kostely na Broumovsku

Bezděkov

Broumovsko je jednou z nejbohatších oblastí naší vlasti na sakrální stavby. Jsou tu stovky sakrálních staveb, ať už jde o kostely, kaple, boží muka nebo kříže u cesty. Sloužily nebo ještě slouží pro náboženské, popřípadě rituální úkony. Nejstarší dřevěnou sakrální stavbou v České republice je kostelík v Broumově z druhé poloviny 12. století. Zatímco ten je poměrně zachovalý, řada dalších sakrálních staveb bohužel chátrá. Kdo se o stovky let staré památky postará? Místní farnost chce provést alespoň nejnutnější opravy, především střech, fasád a části interiérů.

Co se týká finanční stránky, kolik bude stát oprava kostela v Ruprechticích?
„Co se týče ruprechtického kostela, tak se pohybujeme okolo částky 16 milionů korun. Plus do této evropské dotace spadá ještě kostel ve Vernéřovicích. Tam jsme na částce kolem 5 milionů korun. Takže dohromady s těmi vedlejšími náklady se dostáváme až na celkovou částku kolem 30 milionů korun pro Ruprechtice a Vernéřovice."

Unikátní broumovská skupina kostelů ale zahrnuje daleko víc staveb.
„Třetí kostel, který bude letos opravován z evropské dotace, je kostel Všech svatých v Heřmánkovicích. Tam proběhne akce za 10 milionů korun. Opět se bude jednat o střechu, okna a podobně," doplňuje farář Martin Lanži.

Kostely v Ruprechticích, Heřmánkovicích a Vernéřovicích budou opraveny do jara příštího roku.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související