Daj mně, cérečko, pěkné pérečko! aneb voničky a věnce ze Zlechova

To, co dokáže Marie Skrežinová ze Zlechova na Uherskohradišťsku, nedokáže nikdo jiný, a je tak poslední nositelkou lidového řemesla, kterému už se nikdo v naší republice nevěnuje: ručně vyrábí voničky, vínky a pérečka na klobouky pro muže a věnce slavnostní i svatební pro děvčata.

Marie Skrežinová a její věnce ze Zlechova

Sama si navíc ručně vyrábí i veškeré komponenty do nich, takže její ozdoby klobouků a hlav nejsou z umělé hmoty, ale z brokátů, damašků, korálků a perliček. Lidové řemeslo podědila paní Marie po mamince a sama říká, že nejdůležitější je na něm trpělivost, zručnost a také fyzická síla, protože i její křehké květiny vznikají při úderech kladiva.

Za své umělecké výrobky, které putují do celé republiky, dostala Marie Skrežinová od ministerstva kultury titul „Nositelka tradice lidových řemesel“. Do její dílny ve Zlechově se vydala Markéta Ševčíková.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.