ČSSD změnila logo i název. Bez změny vedení a politiky ji to ale nezachrání, shodují se odborníci

23. srpen 2023
Souvislosti Plus

Nejstarší česká politická strana změnila název i logo. Namísto ČSSD je to Sociální demokracie se zkratkou SOCDEM. Pod heslem „lidskost místo sobectví“ chce nabídnout podle slov jejího staronového předsedy Michala Šmardy alternativu k populistům i neoliberálům. Bude to stačit k revitalizaci sociálnědemokratické politiky?

ČSSD se v roce 2021 propadla pod 5 procent. Poprvé od roku 1992 se tak nedostala do Sněmovny. A od té doby se ani dlouhodobě přes 5 procent v průzkumech znovu nedostala.

Čtěte také

„Sociální demokracie poněkud zestárla, nedokáže oslovit mladou generaci. Dále ji chybí v čele inspirativní osobnosti, které by dokázaly sociálnědemokratický program přesvědčivě prezentovat voličům. No a za třetí se stále ještě nezbavila pachuti, kterou získala účastí v Babišových vládách,“ hodnotí filozof a někdejší politik Daniel Kroupa.

Sociolog a novinář Stanislav Biler uvažuje nad tím, zda se vůbec dá hovořit o pokusu o návrat strany. „Je to spíš takové přešlapování na místě, o čemž svědčí i ten sjezd, kde největší revolucí byla změna názvu a loga.“

Hosté:
Stanislav Biler, sociolog a novinář deníku Alarm
Jan Charvát, politolog z Institutu politologických studií Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy
Daniel Kroupa, vysokoškolský pedagog Filozofické fakulty Univerzity Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem, filozof a někdejší politik, předseda ODA

„Do celého vedení se ale znovu navolily stejné postavy, které mají už delší dobu problém oslovit nejen mladou, ale jakoukoliv generaci,“ dodává s tím, že sociální demokracie v Česku není jediná, která má v Evropě problémy.

Ztracený smysl sociální demokracie

I Kroupa uvádí, že změna loga jako taková není problematická. Problém je, že není spojena s nějakou výraznější změnou politiky, osobností v čele a politické vize, kterou by spolu s tím představila.

Čtěte také

Podle politologa Jana Charváta straně do značné míry chybí její definice. Souhlasí také s Bilerem, že ztratila schopnost oslovovat nejen mladé, ale i starší voliče.

„Vytratil se tak smysl sociální demokracie, který bychom asi mohli vidět v nějaké ochranářské politice, jež bude směřovat spíše k sociálně nebo ekonomicky nižším vrstvám, spíše zaměstnancům než zaměstnavatelům.“

„Obecně sociální demokracie nejen u nás, ale i v cizině přebírají do značné míry liberální nebo neoliberální model, díky kterému je pak velmi těžké říct, jak se liší od jiných třeba centristických stran. A pro voliče můžou ztrácet přitažlivost,“ nastiňuje.

Poslechněte si celé Souvislosti Plus v audiozáznamu. Moderuje Patricie Polanská. (repríza)

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.