ČRo Brno slaví 90. narozeniny ohňostrojem i hudební produkcí v centru města

21. červen 2014

Centrum moravské metropole dnes patří narozeninové oslavě. Český rozhlas Brno si totiž připomíná 90. výročí a posluchačům nabízí bohatý hudební program na náměstí Svobody. Dárkem pro brněnskou stanici bude slavnostní ohňostroj za doprovodu klenotů z rozhlasového archivu. Samozřejmě si ho užije také veřejnost.

Program zahájila legenda moravského folkloru Jožka Černý, který má na kontě řadu nahrávek i s Brněnským rozhlasovým orchestrem lidových nástrojů. Příznivcům rockové hudby zase zahraje Roman Dragoun.

„Mám takový pocit, že kdyby Roman Dragoun žil jinde než v České republice, tak je hvězda minimálně evropského formátu. Vyvrcholení vidím v tom, že ve 20 hodin začne koncert Orchestru Gustava Broma. Účast nám přislíbil Ladislav Kerndl, Hanka Ulrychová a Martha a Tena Elefteriadu,“ přibližuje ředitel Českého rozhlasu Brno Jaromír Ostrý.

Významnému výročí je věnován i noční ohňostroj s názvem Legendy na vlnách. Ohňostrůjci spojili síly s brněnskou stanicí, takže světelnou show bude doprovázet hudba z dávných let. Celý design měl na starosti Jaroslav Štolba.

„Požádal jsem brněnské rozhlasové studio o spolupráci získat původní nahrávky. Vznikl takový čistý průřez toho, co Gustava Broma proslavilo a co měl rád, takže se tam musí objevit nějaká skladba od Glena Millera, protože ho miloval, stejně jako se tam musí objevit Noční serenáda, kterou snad všichni znají právě od Gustava Broma,“ vysvětluje.

Slavnostní ohňostroj na hradě Špilberk bude zároveň poslední světelnou show letošní přehlídky Ignis Brunensis.

autor: Zuzana Plíšková
Spustit audio