Čočková polévka s uzeným masem

V úterním Apetýtu vybíráme z receptů vás posluchačů. Za dnešní recept děkujeme paní Míle z Vyškovska. Ta o čočkové polévce říká: „Takto ji připravovala už moje babička a chutná i našim vnoučatům.

Budete potřebovat:

  • 2 hrsti čočky
  • 200 g uzeného masa
  • 4-6 brambor
  • asi 1 a ½ litru vody
  • mrkev nebo celer, případně obojí
  • petrželovou nať
  • sůl
  • pepř
  • olej

Postup:

  1. Maso uvaříme do měkka.
  2. V kastrolu na rozehřátém oleji orestujeme nastrouhanou mrkev (celer) a na kostičky nakrájené brambory.
  3. Osolíme a opepříme.
  4. Zalijeme vývarem z masa a přidáme dopředu namočenou čočku.
  5. Uvaříme do měkka.
  6. Maso nakrájíme na kostičky, přidáme do polévky společně s nasekanou petrželovou natí.
  7. Krátce povaříme.
  8. Nezahušťujeme, hustotu vytvoří především škrob z brambor a čočka.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.