Co zbrzdilo probíhající opravy v novopackém klášteře? Hotovo má být do konce letošního roku

11. září 2022 07:30

Stavbaři a řemeslníci dokončují práce na opravě kláštera Paulánů v Nové Pace. Kvůli jeho rozlehlosti a nečekaným objevům se termín dokončení prodloužil do ledna příštího roku. Přitom hotovo mělo být už v červnu. Opravené prostory poslouží klientům života bez bariér, ale také veřejnosti a pracovníkům úřadu.

Vcházíme do přízemí kláštera. Procházíme mezi dělníky.

„Tady práce letí, pracuje se na plné obrátky,“ říká Kateřina Wohanková z novopackého úřadu, která má na starosti památkovou péči.

Stavbaři a řemeslníci dokončují práce na opravě kláštera Paulánů v Nové Pace

Hotovo totiž má být do konce letošního roku. „Nejdříve nás teď čeká pokládka pískovcové dlažby. Finišuje se v suterénu a také s doděláním všech obytných místností, spolu s dovybavením mobiliáře.

Čtěte také

V severním křídle v prvním patře už jsou vyměněna okna, hotové podlahy. Na tom samém teď pracují dělníci v přízemí. Nejnáročnější jsou detaily v podobě maleb, říms a dalších prvků, které se historici snaží zachránit. „Restaurování vyžaduje čas, protože to je precizní práce. Tedy restaurování a archeologické práce postupují nejpomalejším tempem.

Překvapením byly dvě niky, které se našli u vstupu do bývalé jídelny. Byly ukryté pod starou vrstvou omítky. Zachránit a zveřejnit se podařilo jednu. „Pod ní bylo ještě navazující schodiště do suterénu, které také nebylo v průzkumech zahrnuto. Bude to osazeno pochozím sklem a celé schodiště bude viditelné, protože se jedná o původní barokní konstrukci.

Rajský dvůr se změnil k nepoznání

Čtěte také

Zatímco před několika měsíci tu byly ještě hromady hlíny, teď už jsou tu velké dlaždice a obnovená studna. Ostatně hodně místních řemeslníků se do prací na této památce zapojilo. „Snahou města i památkové péče bylo, aby při specializovaných pracích, tedy restaurátoři, kameníci, kováři, i materiál pískovec, vše bylo lokální.

Prací přibývá a náklady se zvyšují. „Celkový rozpočet je naplánován na 125 milionů korun. Tři subjekty se podílí na financování. Evropská unie - 45 milionů korun, Královéhradecký kraj - 36 milionů korun a zbytek, tedy zhruba 46 milionů korun, pokryje město Nová Paka, vypočítává tajemník radnice Zdeněk Sucharda.

Spustit audio

Související