To, co tady děláme každý den, se odráží i na Kostarice, říká etnobiolog Hrdoušek

28. červen 2023

Hostem Jarky Vykoupilové v pořadu Apetýt byl etnobiolog Vít Hrdoušek, který usiluje o ochranu nížinného pralesa v Kostarice. Osobně místo několikrát navštívil a stal se managerem projektu Gandoca. Poslechněte si více v rozhovoru!

Na Kostarice by měla vzniknout pozorovatelská stanice pro místní studenty i studenty Mendelovy univerzity. Hrdoušek už na dálku podporoval činnosti na záchranu lesů a po univerzitním výzkumu se rozhodl pro záchranný projekt Gandoca Nadačního fondu profesora Augusta Bayera.

„Je tam největší diverzita suchozemských organismů na světě, v Kostarice je 1 200 druhů keřů a stromů,“ říká o typickém tropickém pralese Vít Hrdoušek. „To, co my děláme každý den tady, to se odráží i na Kostarice,“ vysvětluje aktivní zájem o záchranu pralesa a dodává: „Cenné území i moře na hranici s Panamou je ještě zachované, snažíme se tam udělat osvětu a podpořit snahu záchrany pralesa výkupem prvních 50 hektarů. Prales byl rozdělen farmářům v rámci kolonizace, postupně by se vykácel podrost nebo by se vystavěly bungalovy pro turisty.“

Proč jsou pralesní porosty v nížinách vzácnější než ty horské? Co pralesům škodí nejvíce? Proč se v Evropě vyhnout nákupu tropických potravin? Kde má Česká a Slovenská republika své pralesy? I to se dozvíte v rozhovoru s etnobiologem Vítem Hrdouškem.

Spustit audio

Související