Co si povídají brněnští mamlasové v nové knize Jiřího Kratochvila?

13. říjen 2023

Letošní Státní cenu za literaturu obdrží spisovatel Jiří Kratochvil. Jeho novou knihu Klošár aneb Co si mamlasové povídali vydalo nakladatelství Hejkal v Havlíčkově Brodě. Současně mu v nakladatelství Galén vychází Kapesní román pro kapsáře.

Rozhlasový magazín Zelný rynk se však díky reportérce Elišce Kánské zaměřuje na první z nich. Jednak proto, že obsahuje brněnské motivy, jednak proto, že byla v Brně a poté na Podzimním knižním veletrhu v Havlíčkově Brodě představena veřejnosti.

Brněnské uvedení se uskutečnilo v polovině září v knihkupectví Academia na náměstí Svobody, jen kousek od domu U čtyř mamlasů. To bylo příhodné, vzhledem k tomu, že kniha se jmenuje Klošár aneb Co si mamlasové povídali.

Uvedení knihy Jiřího Kratochvila v knihkupectví Academia v Brně

V reportáži knihu představuje spolumajitelka nakladatelství Hejkal Markéta Hejkalová. „Já mám velmi ráda všechny Jiřího texty. Ony jsou na pomezí skutečnosti a takové až dětské, nespoutané, veselé, radostné fantazie,“ přibližuje svou zálibu v Kratochvilových textech Markéta Hejkalová. Následně mluví o výtvarné stránce knihy, představuje proces, jak dílo vznikalo, a vysvětluje, z jakých částí se kniha skládá.

„Nesmírně mě těší vyprávět příběhy,“ říká Jiří Kratochvil. V reportáži si můžete poslechnout i jeho autorské čtení, protože na uvedení knihy přečetl část jedné povídky o vztahu autora a jeho postav. Kromě toho uslyšíte úryvky z knihy v provedení Tomáše Abraháma.

autoři: Eliška Kánská , Alena Blažejovská
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.