Co čeká o prázdninách židovské děti, proč vidět 10 hvězd a zahrajte si hru o Kafkovi

25. červen 2023

Židovské děti čekají dobrodružné prázdniny. Navštivte některou z 10 hvězd. A blíží se výročí narození Franze Kafky.

Co v létě čeká chanyše

Letní prázdniny jsou už za rohem a většina dětí se nemůže dočkat nových zážitků. Ty jsou jako každý rok připravené i pro účastníky nejrůznějších židovských táborů po celém Česku, ale v i zahraničí. O široké nabídce, kterou letos pro děti se zájmem o židovství připravila Federace židovských obcí v České republice, natáčela Daniela Brůhová s jejím manažerem volnočasových aktivit Jakubem Kuthanem.

Program je opravdu nabitý od července až po srpen,“ říká Kuthan. „Kdyby jedno dítě chtělo jet na všechno, tak by se muselo více méně rozpůlit,“ dodává. „Máme tam letní tábor Machanejnu, organizuju také československou skupinu, která pojede na mezinárodní tábor Sarvaš.“ Ten probíhá v Maďarsku. Účastní se ho mládež starší 14 let z nejméně osmi zemí světa.

Mladší děti zase budou moci v Praze a Brně chodit na příměstské tábory. A na co se mohou těšit táborníci – chanyši – pobytových táborů? „Letošní je téma Machanejnu vyhnání z ráje,“ prozrazuje Jakub Kuthan. Chanyši tak prý budou okoušet plody stromu poznání.

A co dalšího je na táboře čeká? Poslechněte si celý rozhovor Daniely Brůhové.

Proč vidět „10 hvězd“

Federace židovských obcí nepřipravila na léto jen tábory pro děti. Nachystala také svých „10 hvězd“. Tedy 10 zrekonstruovaných synagog po celé republice. Na to, co je v nich nového, jsme se zeptali manažerky projektu revitalizace židovských památek při Federaci židovských obcí Květy Svobodové.

Projekt 10 hvězd byla mimořádná příležitost, kdy jsme získali peníze z evropských fondů. V první řadě šlo o záchranu židovských památek, synagog, mimo Prahu. Šlo taky o to připomenout, že v těch malých městech žila židovská komunita, která zmizela a zůstalo po ní jenom několik hřbitovů a pár synagog. Chtěli jsme také připomenout architekturu těch budov, v každé jednotlivé synagoze jsme instalovali expozice, které se týkaly jednak místní židovské komunity a jednak nějakého širšího tématu. Naším cílem bylo vytvořit v místě kulturní centrum, kde se pořádají koncerty, výstavy, kde se lidé scházejí. Podařilo se nám navázat spolupráci s místními samosprávami nebo jsme v těch místech našli partnery, “ vysvětluje Svobodová.

Ve všech synagogách budou v létě probíhat výstavy,“ láká návštěvníky Svobodová. „Já bych upozornila na výstavu, která je v Brandýse nad Labem, Translokační plány židovských obydlí v 18. století. Je zapůjčená Národním archivem, jsou to ručně malované plány a opravdu stojí za to je vidět,“ dodává Svobodová.

Jak vlastně Federace židovských obcí pečuje o židovské památky u nás? A kolik jich má na starosti? Poslechněte si celý rozhovor s Květou Svobodovou.

Poznejte Kafku díky literární rallye

O tom, že dílo nejslavnějšího německo-židovského Pražana Franze Kafky je stále aktuální a inspirativní, asi nikdo nepochybuje. Ale ruku na srdce, co z jeho díla doopravdy známe? 3. července uplyne už 140 let od Kafkova narození. Terezie Jirásková o něm natáčela s ředitelem Pražského literárního domu Davidem Stecherem.

Zeptala se ho, jak je dnes Kafka spjat s Prahou. „Můj oblíbený bonmot je, že o Kafkovi všichni mluví, ale málokdo ho četl,“ říká Stecher. „Spousta turistů proudí do Prahy a ne každý z nich, ale bohužel ani z českých čtenářů a čtenářek, třeba neví, kde je vlastně Franz Kafka pochován nebo kde umřel,“ dodává.

Naše instituce, Pražský literární dům německého jazyka, se speciálně snaží, aby Kafka nebyl spojován, jak je teď největší móda, s hlavou na stanici Národní nebo se sochou Franze Kafky před Španělskou synagogou. My uskutečňujeme takzvanou literární rallye pro žáky základních a středních škol i z univerzit. Oni jdou a hledají po Praze místa, která jsou spojena s pražskými německy píšícími autory. Hodně je to spojeno právě s Franzem Kafkou,“ láká ke hře David Stecher.

Co pro šéfa Prager Literaturhaus znamená Franz Kafka osobně? A které Kafkovo dílo Stecher považuje v současnosti za nejzajímavější?

Poslechněte si celý magazín Šalom alejchem.

autor: Noemi Fingerlandová
Spustit audio