Co bude ve Zlíně pod sportovní halou? Lidé chtějí parkování, muzeum veteránů nebo byty

26. duben 2020 10:37

Velký parkovací dům, malometrážní byty, akvapark nebo například muzeum automobilových veteránů patří mezi podněty a projektové záměry na využití území pod sportovní halou v Březnické ulici v centru Zlína.

Město na začátku roku vyzvalo obyvatele i investory k zaslání podnětů na využití místa. Do konce termínu se sešlo sedm podnětů, mezi nimiž převažují tipy a návrhy fyzických osob, uvedl mluvčí zlínské radnice Tomáš Melzer.

Území má rozlohu asi 2,6 hektaru. Původně měl v lokalitě stát obchodní komplex, ze stavby sešlo a město poté pozemky vykoupilo.

"Rozvojovou plochu v území pod sportovní halou považujeme za strategické území města a zároveň obrovskou šanci pro Zlín a také pro čtvrť Letná, které v současnosti chybí občanská vybavenost i dostatečný veřejný prostor. Tato plocha v centru Zlína nám přijde zásadní a chtěli jsme do řešení daného území zapojit co možná nejširší veřejnost a investory. Jsme přesvědčeni, že by tato plocha měla být novou multifunkční čtvrtí s vlastním veřejným prostorem," uvedl primátorův náměstek Pavel Brada (ANO).

V místě by se podle něj měla kombinovat funkce bydlení i obchodní. "Líbí se nám rovněž myšlenka na umístění středoevropského Muzea veteránů. Taky by zde měl být umístěn moderně pojatý parkovací dům a v úvahu připadají i sportovní plochy. Tato řešení jsou rovněž doporučena stavební komisí, nicméně přesný poměr jednotlivých funkcí se nám ukáže až po vyhodnocení architektonicko-urbanistické soutěže, kterou chceme v průběhu několika měsíců vyhlásit a podle jejího výsledku pak chceme s tímto územím pracovat a připravit odpovídající infrastrukturu," uvedl Brada.

Mezi návrhy se objevilo také zařízení pro seniory či víceúčelová sportovní hala se zázemím, záměry vyhodnotí odborná komise.

"Město Zlín jako zadavatel výzvy preferuje umístění více menších objektů, které by měly být vzájemně provázané a dotvářely by jak přirozené centrum aktivit," uvedl mluvčí. Podle primátorova náměstka Miroslava Adámka (STAN) se nabízí také možnost rozšíření přilehlého sportovního areálu postavením další sportovní haly. "Je potřebná pro odlehčení stávající haly a nabízí se i využití hokejovou mládeží," uvedl Adámek.

autor: Český rozhlas Zlín
Spustit audio

Související