Cimbálová muzika Dolina ze Starého Města

2. červen 2020

Jan Káčer představuje historii a hudební repertoár Cimbálové muziky Dolina ze Starého Města.

Cimbálová muzika vznikla v roce 1956 spolu se Souborem lidových písní a tanců Dolina. Její současné muzikantské obsazení je složeno převážně z členů dětské cimbálové muziky Základní umělecké školy v Uherském Hradišti vedené Pavlem Štulírem, kteří v Dolině koncem 80. let 20. století nahradili tehdejší členy.

Primášem a vedoucím muziky je Pavel Mitáš, pěveckými sólisty Jana Holubová, Barbora Vaculíková-Machová, Petr Chmelík, Aleš Janeček, Antonín Gajdoš či Miroslav Blaha.

Regionálně se kapela řadí do oblasti uherskohradišťského Dolňácka, odkud čerpá převážnou část repertoáru. Vystoupení obohacuje písněmi z moravsko-slovenského pomezí, Myjavy, Detvy, východního Slovenska, případně z Maďarska a Rumunska.

Při svých vystoupeních se snaží přiblížit co nejširšímu okruhu dnešních posluchačů. Muzika má za sebou řadu úspěšných domácích i zahraničních vystoupení samostatných, nebo jako součást souboru Dolina ze Starého Města. V současném složení nahrála MC Když sem já šel a CD Daj ně, panenko, rozmarýnu.

autor: Jan Káčer
Spustit audio