Cimbalfest 2019: ve Valašském Meziříčí si v pátek na Odpoledni s Českým rozhlasem Zlín zahraje každý zájemce

23. květen 2019

Valašské Meziříčí je v těchto dnech hlavním městem cimbálu, soutěžit přijeli malí i velcí muzikanti z deseti zemí. 13. ročník Mezinárodního festivalu cimbálu, ve městě se koná každé dva roky.

Součástí Mezinárodního festivalu cimbálu ve Valašském Meziříčí je soutěž ve hře na tento nástroj, které se zúčastní více než padesát dětí i dospělých z deseti evropských států. V porotě hodnotí jejich výsledky prezidentka a také zakladatelka festivalu Růžena Děcká.

Vy jste nejen zakladatelkou festivalu, ale pětadvacet let sedíte také v porotě. Co musí účastníci předvést? Jak je soutěž náročná?

Skutečně sleduji 25 let soutěže a celý festival a jsem tvůrce těch propozic, ale v porotě bohužel sedět nemohu, a ani nemyslím – bohužel, protože ten, kdo má žáky v soutěži, nemůže být v porotě. Musí to být spravedlivé. Dokonce povinné skladby, které jsou velmi a velmi náročné, se hrají za plentou, porota je za plentou, aby nemohlo dojít k žádným problémům. Skladby musí být originální, ty dostanou předem studenti, nebo žáci. Ale kromě toho je soutěž dvoukolová a musí hrát skladby ze všech období. Od doby Baroka, Renesance až po současné dvacáté století. Takže za celých pětadvacet let jsme neměli žádný problém, ani s porotou, vše probíhá zcela spravedlivě.

Růžena Děcká

Pro soutěžící bude nejnáročnějším dnem sobota, kdy se bude bojovat o výsledky ve starších kategoriích a v duetech. Kdy a kde uslyší letošní vítěze publikum?

Rozhlasové publikum má možnost je slyšet v sobotu na galakoncertě, který bude v kulturním zařízení ve velkém sále na zámku. Ale jinak v průběhu dneška i zítřka je mohou slyšet v M-klubu, kde celá soutěž probíhá a je zde volný přístup. Ale samozřejmě galakoncert bude velmi slavnostní, protože to budou jen ti nejlepší.

Festivalem žije v těchto dnech celé město, lidé mohou slyšet cimbál na nádraží ale třeba také v kostele, na který z koncertů se vy osobně nejvíce těšíte?

Já se samozřejmě těším na všechny koncerty, ale protože jsem kantor, takže chci vidět všechny takové ty individuální výsledky, jak studenti a žáci pokračují. To mě zajímá nejvíc, a to můžeme slyšet v sobotu večer v 19 hodin na galakoncertu.

V pátek od 13 do 16 hodin v rámci Odpoledne s Českým rozhlasem Zlín a Charitou Valašské Meziříčí vystoupí například Cimbálová muzika Kuráž z Liptálu, Ondřejníček z Kunčic pod Ondřejníčkem nebo místní dětský soubor Ovečky za doprovodu CimBartu. Vyzkoušet si hru na cimbál navíc bude mít možnost každý zájemce. Programem bude provázet moderátor Českého rozhlasu Zlín Tomáš Perutka.

autor: Pavel Vacek
Spustit audio