Chystá se třetí ročník celostátní akce ZUŠ Open. Zapojí se do ní i Základní umělecká škola v Uherském Ostrohu

V průběhu května navštěvují naši reportéři pět základních uměleckých škol v regionu a dokumentují, co děti chystají na letošní ročník happeningu ZUŠ OPEN.

Česká republika se chystá na třetí ročník akce ZUŠ Open. Poprvé potrvá dva dny, a to 31. května a 1. června. Akce upozorňuje na význam uměleckého vzdělávání i práci pedagogů. Školy nabídnou hudební, taneční, divadelní, výtvarné a další aktivity. Zapojí se jich asi čtyři sta dvacet. Jednou z nich je i Základní umělecká škola v Uherském Ostrohu, která za dva roky oslaví padesát let od svého založení.

Jedním z nejtalentovanějších žáků školy je osmiletý Benjamin Fonai. „V roce 2018 jsem vyhrál první místo. To bylo moje první vítězství ve hře na elektronické klavírní nástroje,“ vzpomíná na výhru v celorepublikové soutěži. Hru na elektronické klávesové nástroje si prý vybral sám. „Protože já hraju ještě na bubny, tak jsem si řekl, že proč nezkusit ještě jiný nástroj, zvukový, takový melodický,“ říká.

A udělal opravdu dobře. Přestože hraje jen tři roky, úspěchy přibývají jako houby po dešti. Nedávno se stal absolutním vítězem krajského kola soutěže základních uměleckých škol a za čtrnáct dní by rád v Kroměříži v celostátním kole uspěl znovu. Zahraje tam čtyři skladby. „Klavírní píseň Big Ben, s doprovodem píseň Maxipes Fík a ještě jednu s doprovodem, to je Non stop a ještě jednu rumunskou písničku,“ vyjmenoval.

Celá škola má maximální kapacitu 300 žáků, což máme už několik let zaplněné a musíme zájemce odmítat.
František Říha, zástupce ředitele školy

Benjaminovým učitelem je Radovan Říha. „Musím pochválit. On je přirozený muzikant, je šikovný, cvičí, baví ho to. Takže je to fajn,“ konstatoval učitel. Jeden malý nedostatek ale kantor přece jen našel. „Vzhledem k tomu, že on to všechno muzikantsky slyší, cítí, a tam není problém, tak trošku lajdá ve čtení not. Protože spoléhá na hudební sluch. Takže si všechno naposlouchá a pak to zahraje. Jinak je to chytrý kluk, takže si myslím, že tam nebude žádný problém,“ pousmál se Říha.

Podobně šikovných dětí navštěvuje Základní uměleckou školu v Uherském Ostrohu a její dvě pobočky daleko víc. „Celá škola má maximální kapacitu 300 žáků, což máme už několik let zaplněné a musíme zájemce odmítat,“ říká s hořkým úsměvem zástupce ředitele školy František Říha. Děti si mohou vybrat z několika oborů. „Máme tři obory. Hudební, který je nejpočetnější. Výtvarnou výchovu a potom ještě taneční obor. Máme dvě pobočky. Jednu maličkou v Ostrožské Lhotě, kterou spíš navštěvují žáci nižších ročníků, aby nemuseli dojíždět. A v Hluku, kde je asi 110 žáků a jen jeden obor – hudební,“ vypočítává František Říha.

Někteří z žáků se v neděli zúčastnili výjimečné akce. „Zapojili jsme se do projektu Malí, velcí filharmonici, který měl teď premiéru ve Zlíně, kde naši žáci se prezentovali mezi profesionály, což je pro ně obrovská zkušenost. A myslím si, že i taková pocta,“ dodal. Velké úspěchy slaví také jejich tři cimbálové muziky. Ta nejstarší, Pramének, zahraje na začátku června v rámci akce ZUŠ Open v Senátu ČR.

autor: Michal Sladký
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.