Chřestový salát s rýží a dresinkem
V pátečním Apetýtu pro vás vybíráme další bezmasý recept. A protože nám začala sezóna chřestu, naší hlavní ingrediencí bude dnes právě chřest.
Lidskému organismu chřest dodává draslík, zinek či fosfor. Blahodárně působí na kůži i orgány spojené s látkovou výměnou. Veškeré škodliviny totiž odplavuje z těla pryč. V kuchyni se pak dá využít různě. Například jako příloha, nebo do salátů či polévek.
Budete potřebovat:
- 100 g zeleného chřestu
- 60 g celozrnné rýže
- 100 g špenátových listů (čerstvých)
- 30 g dýňových semínek
- 150 g bílého jogurtu
- 2 vejce uvařená natvrdo
- 1 avokádo
- půlku červené cibule
- 1 lžíci olivového oleje
- 1 lžíci citronové šťávy
- 1 lžíci medu
- špetku soli
Postup:
- Propláchneme rýži a uvaříme ji dle návodu.
- Na pánvi rozehřejeme olej a krátce orestujeme chřest a špenátové listy.
- Poté špenátové listy vyjmeme a dáme stranou.
- Chřest pak dále opékáme, dokud není měkký.
- Rýži následně servírujeme do misek.
- Navrch dáváme chřest, špenátové listy, plátky vajíček, cibulky a také avokáda.
- Podáváme s dresinkem z bílého jogurtu, soli, citronové šťávy a medu.
Související
-
Placky z červené čočky se salátem
Páteční Apetýt vám opět přináší tip na bezmasý pokrm. Tentokrát to bude především o červené čočce.
-
Chřest: Jak ho skladovat, aby nepřišel o svou chuť?
Bílý chřest je nutné povařit a je jemnější. Zelený se zase hodí k vejci Benedikt. Exkluzivně pro stanici Český rozhlas Dvojka připravil Karel Šimůnek.
-
Těstoviny s avokádovým pestem
V pátečním Apetýtu pro vás máme další bezmasý kulinářský tip. I když je pravda, že dnes je Velký pátek a podle křesťanské tradice by tento den o jídle moc být neměl.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.