Chlapi, nebojte se doktora! Vzkaz hokejisty Petera Frühaufa, který vyhrál boj s rakovinou varlete

5. listopad 2015

Rozhovor se známým hokejistou, který vyhrál boj s rakovinou varlat a rozhodl se svou zkušenost předávat dál. Peter Frühauf, dvaatřicetiletý obránce hradeckého Mountfieldu, překonal fázi prvotního šoku a s rakovinou bojuje na plné pecky. A jaké je zdraví muže třetího tisíciletí a co obnáší prevence rakoviny varlat připojuje urolog MUDr. Michal Balík.

,,Naplno mi totiž došlo, jak je špatně, že se o rakovině varlat moc nemluví a nepíše. Mladí chlapi o tomto problému vědí úplné prd. To je alarmující. Všude se dočítáte o rakovině prsu, rozbíhá se řada akcí na boj proti rakovině toho a toho orgánu. Což je samozřejmě chvályhodné. Ale o rakovině varlat se neví skoro nic. Přitom, když ji odhalíte zavčas, nemoc je velmi dobře léčitelná," říká Peter Frühauf.

Ze začátku vám není nikdo schopný povědět, o jaký typ rakoviny jde a co vám způsobí. Jaké jsou toho důsledky. Jestli budete žít, jak dlouho budete žít. Těch otázek je strašně moc. První hodiny jsou děsivé. Peter Frühauf

A doplňuje: "Jenže chlapi vůbec netuší, jak se správně prohmatat, kdy je třeba zajít za odbornou pomocí. Velmi často pak přichází za doktorem pozdě a následky bývají fatální. A co je smutné, že zbytečně.“

"Stal jsem se součástí skupiny Zdraví muže třetího tisíciletí, kde fungujeme já, jeden fotbalista a podnikatel. Po ruce nám jsou lékaři a koordinátor. Rozběhli jsme přednášky a ohlas je ohromný," konstatuje Peter Frühauf.

Boj jsem vyhrál! Nikde na internetu jsem nic nenašel a tak jsem se do toho pustil a začal pouštět informace do světa!Peter Frühauf

"Nejdřív jsme s doktorem Balíkem oslovili školky a školy a chtěli jsme zjistit, jak na tom jsou s informacemi o vyšetření varlat mladí kluci a jestli na nás nebudou koukat skrz prsty a dokonce i stydlivě! Byli jsme ale příjemně překvapeni. Postupem času jsme z přednášek dostávali i zpětnou reakci, maily s poděkováním od rodičů. Byla to velmi pozitivní reakce," vysvětluje Peter Frühauf.

Projekt je určený těm, kteří si myslí, že jsou zdraví!

Příznakem je bulka nebo zvětšení či bolest varlete.

Když jsem se před děti ve škole postavil a řekl jim, co jsem si prožil a jak s tím bojovat a předcházet tomu, postavilo je to do pozoru a bedlivě poslouchaly.Peter Frühauf

Je lepší přijít desetkrát zbytečně, než jednou pozdě! Vyšetření trvá minutu a hned víte, na čem jste!

Jak se provádí samovyšetření?

"Doporučujeme je dělat každý měsíc. Například při sprchování. Nejčastější příčinou zvětšení poloviny šourku je vodní kýla. Jako první uklidnění před návštěvou lékaře je možno použít translucenci, nicméně nejpřesnější je ultrazvukové vyšetření. A jakákoliv změna stavu by měla vést k návštěvě praktického lékaře a teprve poté s jeho doporučením k urologovi," říká MUDr. Michal Balík.

Hráč královéhradeckého Mountfieldu Peter Frühauf přečkal nejhorší období svého života a vrátil se po hlavě zpět na led.

Lední hokej je krásná a rychlá hra
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.