Chcete přes zimu vymalovat? Vyberte si zdravě prospěšný nátěr

2. listopad 2023

Pokud chceme znovu vymalovat starší byt, můžeme se potýkat s různými problémy. Tím prvním je množství starých nátěrů. Výběr finální barvy je zásadní nejen pro kvalitu samotné malby, ale může mít také významný vliv na její trvanlivost a na naše zdraví.

Kvalitní a zdravá malba může být hezká, pokud jí připravíme dobrý podklad. Pokud už na několika místech praská, bude nutné stěnu nejdříve oškrábat. Pokud původní stěna vykazuje nějaké nerovnosti, doporučuje se ji zbrousit, srovnat a případně přeštukovat.

Před malbou použijeme penetraci, která sjednotí savost samotného podkladu a zvýší přídržnost nového nátěru. U moderních disperzních nátěrů je možné penetraci urychlit. V běžné praxi se používají dva způsoby – klasická penetrace samotným penetračním nátěrem nebo za použití zjednodušené verze, kdy se penetrace provede naředěním finálního barevného nátěru vodou nebo samotným penetračním roztokem, kdy takto můžeme snížit jeho spotřebu.

Lehčí práce výběrem vhodné barvy

Jak přebílit původní křiklavě zelený nátěr na bílý? Není třeba nanášet deset vrstev barvy bílé, ale dobře si vybrat kvalitu nátěru. Standardní řada je vhodná pro překrytí světlejších odstínů. Existuje i řada nátěrů s vyšší kryvostí a bělostí a lepším překrytím sytých tmavých odstínů. Pokud tedy chcete překrýt tmavý odstín na bílý, je lepší vybírat z řady plusové, kde je kryvost nejvyšší.

I zdraví je možné barvou ovlivnit. Existují případy, kdy se na stěně objeví nevzhledná plíseň. Nejčastěji je to v místech, kde může docházet k tepelným mostům. Často se jedná o vnitřní kout nebo roh, a pokud je v tomto místě navíc například skříň, vzduch nemůže cirkulovat a hrozí vznik plísní. V těchto případech je pak vhodný nátěr, který má zvýšenou odolnost proti plísním. Tyto nátěry jsou označené jako protiplísňové a dají se použít jako prevence. 

Mezi nátěry pro zdravé bydlení patří i ty, které umí aktivně odbourávat formaldehyd z vnitřního prostředí. Tato látka se uvolňuje z nábytku, koberců a vnitřního vybavení a rozhodně není zdraví prospěšná. Pokud máte netěsnící starší okna, formaldehyd se přirozeně odvětrává, v interiéru probíhá přirozená cirkulace a vše je v pořádku.

Problém s formaldehydem vzniká v bytech a domech, kde jsou nová okna i dveře, která těsní natolik, že znemožňují přirozenou cirkulaci vzduchu. Kumulující formaldehyd pak mohou tyto speciální nátěry pohlcovat. Pokud není objekt vybaven nuceným větráním, jsou tyto nátěry pro udržení zdravého prostředí v domácnosti velkým pomocníkem.

Spustit audio