Chata Na Tesáku byla pro mnohé srdeční záležitostí, lidé volají po sbírce na její obnovu

3. únor 2022 15:58

Chata Tesák má za sebou osmdesátiletou historii a nejen mezi turisty v regionu byla velmi oblíbená. Specifická byla svou kuchyní, interiérem a mnozí vzpomínají také unikátní sbírku vlaječek.

Čtěte také

Hostýnské vrchy jsou dlouhodobě oblíbenou turistickou destinací. Je zde velká řada turistických chat a hospůdek. Mezi ně patřila do ničivého nočního požáru 29. ledna 2022 i restaurace a chata Tesák. Byla často výchozím bodem pro turistické výpravy, turisté sem chodili i jezdili v zimě i v létě nejen na dobré jídlo a občerstvení, konaly se tu například i dětské tábory. Totální destrukce chaty při požáru proto mnohé velmi zasáhla a ihned po oznámení tragédie lidé vyjadřovali svou ochotu přispět do případné veřejné sbírky na její obnovu. „Chata Tesák byla pro turisty milující Hostýnské vrchy něco jako pro český národ Národní divadlo,“ říká turista a odborník na regionální cestovní ruch Zdeněk Urbanovský. Aktivitám na organizaci veřejné sbírky se proto nediví a určitě by ji přivítal.

Lidé se rozhodili také založit veřejnou sbírku vlaječek, které zdobily interiér chaty. Ty chtějí chatě darovat v případě jejího obnovení.

autoři: Petra Kopásková , Růžena Vorlová
Spustit audio

Související