Cestující ze Zbirohu nestíhají přestupy

30. leden 2019 09:28

Jen pár minut na přestup z autobusu na vlak mají obyvatelé Zbirohu na Rokycansku. Zástupci města ale reagují na stížnosti a problém řeší.

Obyvatelé Zbirohu, kde není železnice, musí při cestování do Prahy nebo Plzně dojet na vlak autobusem do nedalekého Kařezu. Na přestup ale mají jen 1 až 3 minuty, během kterých musí přejít kovovou lávku a sejít schody. Pro starší nebo hendikepované je to velký problém.  „Autobusy nic moc, buď čekáte tři čtvrtě hodiny, nebo to nestíháte, když máte kufr, je to ještě složitější,“ potvrdila jedna z cestujících, paní Katarina. „Když přijedu autobusem, tak vlak je už na nástupišti,“ doplnil ji pan Josef s tím, že má v poslední době bolesti nohou a přestup nestíhá.

Nádraží Kařez - informační panel

Jak uvedl tajemník Pavel Vlček, na Městském úřadě Zbiroh evidovali už 15 stížností na nevyhovující dopravu. Před pár dny už došlo k mírným úpravám autobusových jízdních řádů. „Autobusy čekají delší dobu v Kařezu na nádraží na vlaky od Prahy nebo od Plzně,“ vysvětlil dopravní specialista Martin Fencl ze společnosti POVED, která v Plzeňském kraji dopravu organizuje.

Město Zbiroh nyní podněty od lidí vyhodnotí a připraví potřebné změny. O dalším postupu se bude jednat v únoru. „Mně by se líbilo - protože nemáme vlastní nádraží a to nejbližší je vzdálené 6 kilometrů, kdyby tady byl nějaký menší autobus a mohl pendlovat mezi Zbirohem a nádražím Kařez,“ nastínil starosta Zbirohu Michal Muravecký.

Spustit audio

Nejnovější zprávy