Cestujeme v balónu s Davidem Línkem. Přes 1 200 letů nad Čechami, Alpami či mrakodrapy v Dubaji

7. říjen 2024

Balónem s Davidem Línkem nad Východočeským mořem! Vzduchem v koši balónu s Davidem Línkem z louky pod zámkem v Novém Městě nad Metují kolem vodní nádrže Rozkoš u České Skalice přes pevnostní město Josefov za Jaroměř - trasa, kterou jsme se vydali s mikrofonem pořadu "Na cestách s Petrem Voldánem". 

Pro unikátní díl cestovatelské hodinky jsme tentokrát zvolili hodně netradiční dopravní prostředek.

Čtěte také

Přiznám se, že ač už jsem letěl při svých toulkách světem lecčím - od různých velikostí vrtulníků přes letadla pro 2 až 4 pasažéry až po obří stroj s palubami i nad sebou - před vzduchoplavbou v koši jsem měl dlouho jistý respekt.

Nakonec mne přesvědčila profesionalita a zkušenost několikanásobného domácího mistra a účastníka šampionátů evropských i světových v balónovém létání. A s týmem pořadu "Na cestách" (Tereza Mičiaková a Jaroslav Pokorný) jsme s Davidem Línkem pevnou zemi pod nohama opustili. Jak uslyšíte, nelitoval jsem…

Baron David von Přestavlky

Čtěte také

Po prvním letu balónem byl David Línek pasování podle tradice v místě přistání, kam s manželkou odletěli od Konopistě a užili si tak svatební dar. A pro absolventa VÚT Brno, který je doma v kraji textiláků na Náchodsku se prakticky začal - vedle podnikatelského - odvíjet "balónářský" život. Pestrý jako skupinky balónů na obloze a nesmírně bohatý.

Nad Čechami má za sebou víc než 1 200 letů, ale ve vzduchu mezi Novým Městem nad Metují a Jaroměří jsme putovali v rozhovoru i do hodně exotických destinací. Jak jinak než balónem.

Koš, co v něm a nad hlavou plameny

Čtěte také

Popisovat vám přípravy letu balónem, start, kterého jsem si málem skoro nevšiml a let, který vám budeme na rozhlasových vlnách dokumentovat zvukově i přidáváním plynu do hořáků a hukotem plamenů, krmících bezednou kouli nad námi a udržujících nás tak v potřebné výšce nad krajinou, je těžké. Tak si to raději poslechněte.

A podívejte se i na výmluvné fotografie. Zážitek to byl úžasný a moje cestovatelské zkušenosti dostaly s balónem další adrenalinový rozměr. A díky tomu, že cvičný let pod dohledem instruktora otce Davida obstarával většinou jeho syn Albert, mohli jsme se nejen dívat, jak pod námi mizí Nahořany a jak se po pravé ruce rozprostírá přehrada Rozkoš. S Davidem Línkem vám odhalujeme taje balónového cestování.

Nad Sněžkou, vrcholky Alp i mrakodrapy

Tak různorodé, exotické a hlavně z nadhledu z koše pod balónem poznávaní destinace probíráme v pořadu "Na cestách" a vznášíme se u toho mezi nebem a zemí. A kolem majestátně plují další desítky balónů, pořad vznikal při balónového fiestě nad Rozkoší.

Dovíte se, kolikrát David Línek přeletěl Sněžku, v jaké výšce se létá nad vrcholky Alp, jestli je v balónu zima a také jak vypadají mrakodrapy v Dubaji.

Nad Brazílií, USA, ale nejhezčí lety nad Ratibořicemi

David Línek už "procestoval" vzdušný prostor nad mnoha zeměmi řady kontinentů, zkušeností má habaděj, ale jak tvrdí i v rozhovoru, nejraději má létání a pohledy na krajinu a památky ve východočeském regionu.

Balónové nebe nad Ratibořicemi

Fiesty nad Ratibořicemi už mají tradici, desítky balónů startují nejen z luk pod zámkem v Babiččině údolí, ale i z Nového Města nad Metují nebo z Náchoda.

Kufřík i v koši a káva z balónu

Při netradičním putování v pořadu "Na cestách" se dovíte, proč jsem měl tentokrát v cestovatelském kufříku kompas, froté ručník nebo pivo.

A David Línek dokonce podpořil moji pověst "kavárenského povaleče" a sběratele espresso šálků s příběhem a v balónu jsme si tak na hořáku balónu připravili i speciální královéhradecké "Cestokafe".

Baroni a baronka von Jezbiny

Čtěte také

Tým pořadu s piloty balónu Davidem Línkem a jeho synem Albertem úspěšně přistál na louce u Jezbin za Jaroměří a tak vám v pondělí cestování originálním dopravním prostředkem zprostředkuje Baron Petr von Jezbiny.

Stačí, když si unikátní záznam z letu pustíte na vlnách Českého rozhlasu Hradec Králové nebo Českého rozhlůasu Pardubice v pondělí 7. října jako obvykle po zprávách v 18:00 nebo najdete v audio archivu pořadu.

PS: Hon na balón lišku jsme nakonec při fiestě s naším balónem nejpřesnějším umístěním závaží se stuhou k cílové metě - jak uslyšíte - vyhráli!

Petr Voldán
Milan Baják

autoři: Petr Voldán , baj
Spustit audio

Související