Cestovatelský kufřík Petra Voldána v belgickém Bruselu! Víte, jak se „převléká“ čurající chlapeček?

26. únor 2024

Jak je už tradicí, poslední pondělí v měsíci patří našemu společnému putování s mým cestovním kufříkem. Tentokrát jsem v něm na veřejnou nahrávku pořadu "Na cestách s Petrem Voldánem" přinesl do Kavárny Muzea východních Čech v Hradci Králové pár předmětů, které jsou charakteristické pro Belgii a zejména hlavní město Brusel. 

Účastníci opět naprosto zaplněné kavárny si tak mohli se mnou připomenout víc než dvanáct let, po která jsem měl možnost nahlížet do zákulisí života obyvatel Belgie a Bruselu obzvlášť.

Čtěte také

Pojďme se tedy na rozhlasových vlnách vydat na cestu po místech žití i vládnutí belgické královské rodiny, ale i za belgickým komiksem, čokoládou, nezapomeneme ani na Atomium, architekturu ve stylu art deco - Art Nouveau, ochutnáme vafle i belgické pivo a hranolky.

Budeme ale také "převlékat" čurajícího chlapečka, hledat jeho sestřičku i třetí sošku do party - čurajícího psa.

Královský palác pracovní a sídelní

V nejnovějším vydání pořadu "Na cestách", který vznikl znovu za účasti pozorného, početného publika při veřejné nahrávce, vám povím pár zajímavostí o tom, kde oficiálně pracuje belgický král Filip.

Povím vám, čím "rozčiloval" obyvatele Bruselu před nástupem na trůn a vydáme se z centra metropole i na severozápad města do areálu sídla královské rodiny, kde se veřejnosti na tři týdny v roce otevírají nádherné královské skleníky. Mě tam upoutaly hlavně neskutečně pestré fuchsie, které můžete spatřit v bezpočtu barev a druhů.

Chlapeček - symbol Bruselu i země

Každá země má něco, co ji jednoznačně charakterizuje, podle čeho ji hned identifikujeme.

Čtěte také

Tak jako si Paříž a celou Francii vybavíme, když se objeví tvary Eiffelovy věže, Brusel a Belgii si spojí lidé z celého světa - vedle Atomia - i s čurajícím chlapečkem.

Řeknu vám, kolikrát bronzového klučinu ukradli, kde má šatník a do čeho jsme ho oblékli my jako samostatná Česká republika nebo v čem se ukázal turistům jako čurající chlapeček ze Slovenska.

Napovím vám také, kde v centru Bruselu najdete o něco méně známou čurající holčičku a také třetího do této bizarní party z belgického hlavního města - psa vykonávajícího potřebu na kovový patník.

Art Nouveau, komiks a vafle

Ale putovat Bruselem budeme v rozhlasovém pořadu také za architektonickými poklady.

Čtěte také

Patří mezi ně bezpochyby například Library Solvay - knihovna nedaleko budov Evropského parlamentu. Které věhlasné osobnosti nejen světové vědy jsou se Solvayovou knihovnou spojené, co je dnes v budově "Old England" a další detaily se dovíte z vysílání.

Stejně jako podrobnosti o komiksech z Belgie, o tom, proč jsem měl v kufříku příběhy modrých trpaslíků - Šmoulů i Tintina.

A věděli jste, že vafle mohou být docela různé - buďto pravidelného tvaru jako ty z Bruselu nebo zásadně nepravidelné a z hustého kynutého těsta s křupavým "perlovým" cukrem. Ty jsou zase typické pro město Lutych.

Atomium, hranolky a čokoláda

Brusel toho nabízí pro návštěvníky tolik zajímavého, že se to všechno nedá jen tak stihnout. Jak přímo v hlavním městě Belgie, tak v hodinovém rozhlasovém pořadu.

Nicméně se stačíme podrobněji podívat na legendární Atomium, napovím vám, kde mají v Bruselu údajně nejlepší hranolky na světě a nasměruji vás do nejstarší nákupní pasáže v Evropě, kam chodil třeba i Victor Hugo nebo Alexandre Dumas. Tam najdete i vyhlášené belgické čokoládové pralinky.

Pivo, Grand Place i Jacques Brel

Bruselské pivo neopomeneme a povíme si o něm v souvislosti s kultem pivního skla, projdeme se po náměstí Grand Place s jeho cechovními domy a neodpustím si opět připomínku zpěváka šansonů Jacquese Brela.

To všechno, pokud si naladíte v pondělí 26. února Český rozhlas Hradec Králové nebo Český rozhlas Pardubice jako vždy po zprávách v 18:00 nebo si nás najdete v audio archivu pořadu. Těšíme se na Vás. A jen dovětek - na další zajímavosti z Belgie určitě dojde někdy příště.

Petr Voldán
Milan Baják

autoři: Petr Voldán , baj
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.