Česko a Vietnam chtějí společně bojovat proti pašerákům nosorožčích rohů

20. listopad 2015

Česká republika podepsala s Vietnamem dohodu o boji proti nelegálnímu obchodu se slonovinou a nosorožčími rohy. Budou si vyměňovat zkušenosti a posílí vzájemnou spolupráci. Zástupci obou zemí se sešli ve Dvoře Králové nad Labem. Pro Česko jde o historicky první podobnou smlouvu.

Cílem je zvýšit povědomí a osvětu vedoucí k potlačení nelegálního obchodu s ohroženými druhy.

S nimi se totiž podle náměstka ministra životního prostředí Vladimíra Dolejského obchoduje i na území České republiky.

„Odmítáme být tranzitní zemí. Výsledky posledních let, které vyplývají z vynikající spolupráce mezi Celní správou a naším kontrolním orgánem, tedy Českou inspekcí životního prostředí, jsou velmi přesvědčivé a na posledních jednáních orgánů CITES jsme hodnoceni jako země příkladně aplikující úmluvu CITES,“ upozornil.

Na nelegálním obchodu, a to především s nosorožčími rohy, se podle odhadů podílí i část vietnamské komunity žijící v České republice. Podle Dolejského je potřeba s ní stále pracovat:

„Představu jsme si ještě více zpřesnili v minulých letech a měsících. Samozřejmě z naší strany nějaká úroveň osvěty v této věci probíhala. My ji chceme zintenzivnit a nastavit pro vietnamskou komunitu tak, aby byla ještě více efektivní.“

V Asii totiž lidé věří, že jim rohovina pomůže od zdravotních problémů. „Někteří lidé si myslí, že jim tato komodita, konkrétně právě nosorožčí rohovina, pomůže vyléčit rakovinu,“ potvrzuje náměstek ministra zemědělství a rozvoje venkova Vietnamu Ha Cong Tuan.

Ve Vietnamu i proto v posledních čtyřech letech zadrželi přes 300 kilogramů nosorožčí rohoviny a zhruba 30 tun slonoviny. Za pašování těchto druhů přitom v zemi hrozí trest odnětí svobody na sedm let, a chystá se dokonce zpřísnění na 15 let.

Čerstvě podepsaná mezistátní deklarace o spolupráci je první, kterou Česká republika uzavřela s jiným státem v oblasti obchodování s ohroženými druhy.

autor: PLE
Spustit audio