Česká buchta s mrkví? Upečte si mrkvance!

Mrkvance nebo také mrkvánky jsou sladké bulky s mrkvovou náplní, které se tradičně už desítky let pečou v Polné na Vysočině. Lidé tam dokonce slaví i mrkvové dožínky na tradiční Mrkvancové pouti, která se koná vždy druhou zářijovou neděli.

V Polné kdysi dávno také šlechta zavedla zvláštní mrkvový den v týdnu. Dbala tak o přísun potravy a vitamínů pro své poddané. Postarali se o to Žejdlicové - potomkové poslední předbělohorské polenské šlechty. Není se čemu divit, že se zelenina stala symbolem polenské pouti. Dodnes ji během slavnosti lidé zavěšují na domovní dveře nebo na vrata dvorů.

Mrkvance pro Alše

Mrkev se v této části Vysočiny pěstovala celá staletí. Před rozšířením brambor byla jednou ze základních součástí lidové stravy. Mnozí návštěvníci obce se ptávali: „Jak může být z mrkve dobrá buchta?“ Patřil k nim i malíř Mikoláš Aleš. Když dojedl třetí, pravil: „Vždyť mrkvanec je tak dobrá věc.“ Existuje několik velice dobrých a starých receptů na polenské mrkvánky. A každá hospodyňka, polenská kuchařka, má vždy ten nejlepší a „nejdobřejší“.


Babiččiny polenské pouťové mrkvánky jsou pečeny z kynutého těsta, do kterého jsme pro získání jeho charakteristické chuti přidali fenykl:

Ludmila Vomlelová dokončuje mrkvance

½ kg polohrubé mouky, ½ kg hladké mouky, 15 dkg másla, 3 lžíce sádla, 3 lžíce oleje (těsto je pak křehčí), 20 dkg krupicového cukru, 3 žloutky, 6 dkg kvasnic, sůl, mléko a 50 celých nebo rozemletých fenyklů

Postup:

Jako náplň se do mrkvánků připraví strouhaná mrkev. Na toto množství těsta asi1,5 kgmrkve (raději více). Do jemně nastrouhané mrkve dáme asi ¼ kg krupicového cukru, 1 vanilkový cukr, fenykl (celý nebo rozemletý) a asi 5 dkg másla. Chvilku dusíme. Udušenou mrkev necháme zchladnout. Ustojí-li se v mrkvi šťáva, po lehkém zmáčknutí ji slijeme, aby nebyla mrkvová náplň příliš řídká.

Z vykynutého těsta vykrájíme bochánky, které uvnitř naplníme dušenou mrkví, tou nešetříme! Bochánky podmastíme sádlem, na plech dáváme řídce, aby se nespekly, podle velikosti plechu 3 krát 4 nebo 4 krát 5 centimetrů. Na plechu je necháme chvíli kynout, pak lehce zmáčkneme, vršek potřeme zbylým bílkem a posypeme celým mákem.

Mrkvance

Po upečení okraje mrkvánků ihned pomastíme máslem a necháme vychladnout. Před podáním vršek v tenké vrstvě potřeme přehřátým změklým máslem, nejlépe malou lžičkou a posypeme hojně moučkovým cukrem, který smícháme s vanilkovým cukrem.

Z tohoto množství je asi 60 mrkvánků, podle velikosti i více.

autor: Tamara Pecková