Červený Kostelec připravuje tradiční folklórní festival. Letos ale možná bude jen česko - slovenský

31. květen 2020 09:31

Město Červený Kostelec na Náchodsku chystá tradiční letní folklórní festival. Poprvé v historii bude bez exotických souborů ze zámoří. O konečné podobě akce ale zatím ještě není rozhodnuto.

66. ročník mezinárodního folklórního festivalu v Červeném Kostelci na Náchodsku bude mít letos úplně jinou podobu než na jakou jsou návštěvníci zvyklí.

Čtěte také

Alespoň tak nám to potvrdil Tomáš Šimek, vedoucí zdejšího Městského kulturního střediska.
„Je to tak. Vzhledem k nynějším opatřením samozřejmě reagujeme a průběžně měníme plány. Snažíme se přizpůsobovat tomu, co by mohlo nastat v srpnu tak, abychom lidem nabídli zajímavou podívanou."

Festival se většinou plánuje rok dopředu. To znamená, že jeden ročník končí a už se mluví o tom, jak bude vypadat ten příští. Jaké tedy byly plány než přišla pandemie?

Balada o polce

„Měli jsme například nasmlouvaný soubor z Thajska, který u nás ještě nikdy nebyl. Dále jsme počítali se soubory z Indie, Jižní Ameriky a dalších zajímavých destinací. Nicméně v tuto chvíli asi tušíme, že se festival uskuteční pravděpodobně jen v českém nebo česko - slovenském režimu."

Tedy zahraniční soubory už jsou mimo hru?

„Přesně tak. I kdyby se nyní otevřely hranice, tak nedokážeme tak rychle zareagovat, aby si soubory zařídily víza, letenky a všechny další náležitosti."

Festival by se měl uskutečnit také v kratším termínu, než na jaký jsou pravidelní návštěvníci zvyklí.

Mezinárodní folklorní festival v Červeném Kostelci
je nejvýznamnější akcí tohoto druhu v Královéhradeckém kraji a jedním z nejstarších festivalů v České republice.

„Kvůli výpadku zahraničních souborů nebudeme mít možnost nabídnout tak atraktivní program. Navíc zřejmě nebudeme mít ani tolik finančních prostředků, protože bude méně diváků a tím pádem nám ubude příjem ze vstupného. Tedy i na onu ekonomickou stránku budeme muset zareagovat tím, že zkrátíme celý festival. A tím snížíme náklady."

Čtěte také

Jaké soubory jsou tedy momentálně v jednání. Bavíme se především o České republice. Ale zaznělo i Slovensko.

„V této chvíli méme rozjednány tři české soubory, s tím, že další budeme rozjednávat postupně podle toho, jak se bude vyvíjet situace. Rádi bychom pozvali sousedy ze Slovenska a Polska a podobně."

Ve hře tedy může být i Polsko. Bude se tedy jednat se zeměmi, kde není vízová povinnost?

„Ano, nic jiného nám ani nezbývá. Budeme vybírat takové země, aby návštěvníci přišli. Aby se nebáli lidí, kteří by mohli přijet například z Itálie a podobně," dodává Tomáš Šimek.

Drmolice z Polešovic na MFF Strážnice v roce 2019

O konečné podobě letošního ročníku mezinárodního folklórního festivalu v Červeném Kostelci na Náchodsku bude rozhodnuto do konce června letošního roku. Samotný festival se pak uskuteční ve druhé polovině srpna.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související