Celerová polévka s jablky

Už se nemůžeme dočkat, až se pustíme do vaření z letošních čerstvých surovin, bylinek, kopřiv, pampelišek, ale zatím na ně ještě čekáme.

Můžeme proto zabrousit do spíže a využít uskladněnou zeleninu a ovoce na polévku. Ano, ovoce. Kromě bulvy celeru, cibule a malé mrkve budeme potřebovat ještě dvě jablka, budou-li kyselejší, tak jedině dobře.

Ingredience
  • asi 500 g bulva celeru
  • 1 malá mrkev
  • 1 cibule
  • 2 kyselejší jablka
  • 1 lžíce másla
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1000 ml zeleninového vývaru
  • čerstvý nebo sušený tymián
  • 1 lžička kurkumy
  • sůl, pepř
  • hrst vlašských ořechů
  • 50 g prorostlejší slaniny

Nejprve si připravíme zeleninu - celer a mrkev oloupeme, nakrájíme na kostičky, také cibuli nakrájíme najemno, a nakonec ještě okrájíme slupku z jablek a vykrojíme jádřince. Jablíčka pak nakrájíme na plátky.

Vezmeme vyšší hrnec a v něm rozehřejeme směs másla a olivového oleje. Orestujeme cibuli, a když zesklovatí, přidáme kořenovou zeleninu a společně opečeme.

Na každou polévku je dobré mít připravený zeleninový vývar nebo aspoň bio bujón. I do této polévky budeme potřebovat necelý litr vývaru a trochu koření – kurkumu a tymián.

Vaříme do změknutí celeru a mrkve a pak přidáme plátky jablek. Ta už tolik vařit nepotřebují, po pár minutách můžeme rozmixovat na krém a osolíme a opepříme podle potřeby.

Takto je polévka připravená k podávání, ale pokud si ji chceme udělat extrémně dobrou, ještě si na vedle na pánvičce opražíme na kostičky nakrájenou slaninu a k ní přihodíme hrst vlašských ořechů. Každou porci tím ozdobíme, přidáme tymián, a dohromady je to výtečné.

autor: dak

Související

  • Gratinovaný celer

    Zřejmě nás milovníků celeru mnoho nebude – mluvím tedy o celerové bulvě, kořenové zelenině, nikoli o řapíkatém celeru.

  • Celerový salát s jablky a zázvorem

    Celer nepatří k nejoblíbenějším druhům zeleniny, ale když se šikovně smíchá s něčím sladkokyselým a přidá se k němu něco pikantního, máte nový tip třeba na salát.

  • Celerový „bramborák“

    Celer není jen nevzhledná bulva, kterou můžeme nanejvýš hodit s masem do vývaru. Strouhaný celer se hodí do pomazánek, a dá se využít i na pečenou celerovou placku ...