Čajová královna z Poličky vaří v osmnácti nejlepší čaj na světě

13. prosinec 2017

Studentka Střední odborné školy a Středního odborného učiliště v Poličce umí čaj uvařit opravdu báječně. Díky němu a svým schopnostem vyhrála Kateřina Vymazalová Tea Masters Cup v Číně.

„Nejdůležitější je vybrat si samotný čaj, který vám sedne. Z čaje jsem dělala míchaný drink. Každý čaj má svou vlastní recepturu a v každé zemi se připravuje jinak. Ten můj je Sencha z Japonska. Dá se sehnat i na internetu v nízké gramáži.“

Na zmíněnou soutěž do Číny se dá postoupit po vítězství v republikovém kvalifikačním kole. Vzpomínek na velké finále vítězka moc nemá: „Byla jsem tak strašně nervózní, rychle mi to uběhlo a byla jsem ráda, že to mám za sebou.“

Čaj se nesmí leknout

K ukázkové přípravě čaje přímo v rozhlasovém studiu posloužil úplný základ, což je japonská hliněná konvička, skleněná konvička, servírovací šálky a pomůcky jako bambusová mistička na čaj a bambusové kleštičky. „Do mističky si nasypu odhadem pár gramů čaje. Když vaříte do větších sklenic, tak na gramáži záleží víc. Skleněnou konvičku jsem si zahřála, aby si čaj zachoval teplotu a chuť. Kdyby byla studená, tak se čaj v podstatě lekne a lehce zhořkne.“

Poličská treska v jogurtu na bednu nedosáhla. Která školní jídelna vaří nejlépe?

jídlo, oběd
Deset finalistů poměřilo síly v gastronomické soutěži o Nejlepší školní oběd. Pod stupni vítězů skončila Střední odborná škola a Střední odborné učiliště z Poličky. Dělí se tak o čtvrté až desáté místo.

V poličské škole chodila Kateřina na základní kurzy. „Když jsem nastupovala do prváku, milovala jsem kafe a chtěla jsem dělat baristu. Pak jsem zjistila, že existují čajoví barmani teatenders. Začalo mě to bavit. Když mě to zajímalo víc, zabývala jsem se tím i doma a dávala jsem tomu svůj vlastní čas. Pořád tam je něco, co se můžu dál učit.“ V budoucnu by ráda měla čajový bar. 

Úspěch oceňuje třeba i mistr odborného výcviku Lubor Havlík: „Jsme rádi, že naše studentka dokázala takový úspěch ve světě vybojovat.“ Škola v Poličce letos byla i ve finále celorepublikové soutěže O nejlepší školní oběd. „Soutěžíme velmi rádi. Zúčastňujeme se různých gastronomických soutěží, některé i pořádáme.“

Japonský čaj sencha jsme připravovali i ve studiu během vysílání
autor: Jakub Malý
Spustit audio