Bylinkářka radí: tinktura z echinacey, čaj z pelargonie. Bylinky pomáhají po celý rok

30. prosinec 2023

Na bylinky nedá dopustit. Bylinkářka Madla Čiháková z Rychnovska je pěstuje celoročně. Mezi její oblíbence patří máta, echinacea i pelargonie.

Bylinky pěstuje celoročně, protože takových trvalek, kterým se můžeme i doma věnovat, je nespočet. Odvděčí se nám svými účinky a jejich užívání našemu tělu prospěje v každé roční době.

Madla Čiháková se setkala s bylinkáři panem Jančou a Zentrichem a od té doby ji bylinky uchvátily. Má i všechny bylinářské slovníky. Mezi její oblíbence patří máta, která ji i teď v zimě zahřívá, nebo meduňka, která zase uklidňuje.

Mátový čaj

Tinktura z echinacey podpoří imunitu

Doma si vyrábí echinaceovou tinkturu. Dělá ji z kytičky, která se nazývá česky třapatka nachová. Vyrábí se z květů, ale dá se i z kořenů nebo listí: podíl je 120 gramů na půl litru 60% alkoholu. Pokud budete vyrábět z kořene, stačí 113 gramů. Nechte se sedm dní louhovat a občas protřepejte.  

Tinktura se užívá každý den ráno jedna lžička. Posiluje imunitu. V době nachlazení a chřipek lze užívat třikrát denně: ráno, v poledne a večer.

Pelargonie čistí krev

Mezi bylinami je její favoritkou i pelargonie vonná, která čistí krev a také uklidňuje. Paní Madla ji má plná okna, množí ji a rozdává přátelům. Vždy ji uštípne, dá do vody, kde pelargonie pustí kořínky, a pak přesadí do květináče.

Do čaje dává syrové nebo sušené listy. S pelargonií by se to ale podle ní nemělo přehánět, protože může hodně naředit krev a ta může po nějakém úrazu více téct. Proto stačí jeden šálek denně.

Celou reportáž Karla Sladkého s bylinkářkou si poslechněte v našem Hobby magazínu.

Řízkování muškátů
autor: Karel Sladký
Spustit audio