Bydlení ve dřevě aneb Na cestách s Alešem Erberem, uznávaným lesníkem. Dřevo = surovina budoucnosti

13. květen 2024

„Dřevo je surovina budoucnosti“, říká můj host v nejnovějším vydání pořadu Na cestách s Petrem Voldánem. S Alešem Erberem cestujeme na rozhlasových vlnách hlavně lesními porosty - nejen u nás, ale i v Bavorsku, Švýcarsku, Francii a také v zemích na severu Evropy. 

A padají otázky, kde hospodařit s lesy lépe, jestli i jinde mají takové problémy s kůrovcem, kde dovedou stavět ze dřeva domy srovnatelné s těmi zděnými.

Místo fotbalisty odborníkem na lesy a dřevo

Čtěte také

Uslyšíte, že Aleš Erber chtěl být mimo jiné i profesionálním fotbalistou. Když mu ale došlo, že k tomu nedojde, chtěl být alespoň co nejlepším lesníkem, aby pro majitele lesa přinesl maximální přínos. Přesněji rovnou Ronaldem. Začal na tom pracovat a to vedlo i k cestě do Bavorska.

Tam ho při studiích zaujaly dřevostavby. Ale ne roubenky, se kterými si u nás často termín dřevostavba ještě hodně lidí spojuje.

Lesníka bolí za krkem

Lesníka poznáte podle toho, že ho bolí za krkem, říká Aleš Erber, který prochodil hodně kilometrů lesními porosty nejen u nás nebo ve zmíněném Bavorsku. Také například v další sousední zemi, v Rakousku nebo na severu Evropy.

Na cestách s Alešem Erberem

Podle korun stromů toho lesní poradce a správce lesních majetků, odborný vědecký pracovník Fakulty lesnické a dřevařské pražské České zemědělské univerzity, obdivovatel dřeva a také staveb pozná hodně.

Domy ze dřeva v Norsku i centru Vídně

Čtěte také

S Alešem Erberem se v cestovatelském pořadu vydáme za příklady vícepodlažních  dřevostaveb, kterých je třeba u nás jen poskrovnu. Připomeneme kancelářskou budovu v hlavním městě Norska. Ale Oslo není jediné, kam se můžeme za plnohodnotnými domy ze stále poněkud přehlíženého dřeva vydat.

Naší zastávkou na cestě světem lesů a dřeva bude i Vídeň. Tam to máme blízko, připomíná můj host u mikrofonu a upozorňuje, že bychom ale dřevostavbu mezi domy v rakouském hlavním městě mohli klidně i přehlédnout. Tak jsou už ve světě technologie dřevostaveb propracované.

Na Slovensko i do Francie

Při cestách za dřevem nejen po lesích Evropy jsme se s Alešem Erberem dostali také na Slovensko, kde už sem tam stojí rovněž nové dřevostavby nejen k bydlení. V Partyzánském například administrativní budova.

Co mě ale hodně zaujalo - a věřím, že bude zajímavé i pro posluchače pořadu "Na cestách" - to bylo vyprávění Aleše Erbera o formách agrolesnického systému ve Francii. Zkoumání kombinace rostlinné produkce s pěstováním ovocných stromů, tedy ceněných ovocných dřevin mého hosta inspirovalo.

Zkušenosti z cest jsou cenné

Aleš Erber ale vedle cest do zahraničí nedá dopustit třeba ani na lokalitu městských lesů na okraji Hradce Králové a zajímavý tip má pro vás i ze sousedního Pardubického kraje.

Čtěte také

Celkově ale potvrzuje, že cestování za zkušenostmi se vyplácí a lze si z nich přivézt spoustu nápadů i pro naše domácí podmínky. Nejen pro hospodaření v lesích a se dřevem, ale i pro nové trendy ve využívání cenného dřeva.

A dozvíte se také, proč jsem měl tentokrát v cestovatelském kufříku i příklady různých druhů dřeva, prázdné patrony nebo golfové míčky. Stačí si naladit v pondělí 13. května Český rozhlas Hradec Králové nebo Český rozhlas Pardubice jako obvykle po zprávách v 18:00 a uslyšíte pořad Na cestách s Alešem Erberem. Nebo si nás najděte v audio archivu pořadu.

Těšíme se na Vás.

Petr Voldán
Milan Baják

autoři: Petr Voldán , baj
Spustit audio

Související