Bukovou čekají už potřetí za dva roky volby, zastupitelé se nedokážou shodnout

18. duben 2024 19:16

Obyvatele obce Buková na jižním Plzeňsku rozdělují názory na čistírnu odpadních vod. Proto půjdou během necelých dvou let už potřetí k volbám.

Buková na jižním Plzeňsku, Dlouhý Újezd na Tachovsku a Kovčín na Klatovsku. To jsou tři obce Plzeňského kraje, které letos v červnu čekají nové komunální volby. Až do středečních 16 hodin mohli zájemci o práci zastupitelů podat na příslušný úřad s rozšířenou působností kandidátní listiny.

Konkrétně v obci Buková půjdou obyvatelé od řádných komunálních voleb na podzim 2022 volit už potřetí. Zastupitelé se neshodnou v názorech na čistírnu odpadních vod a opozice odstoupila. Současná starostka obce Stanislava Mollerová se spolu s kolegy chystá znovu kandidovat – stejně tak jako opoziční sdružení nezávislých kandidátů Za naši obec Bukovou v čele s Václavem Petrášem, který už dvakrát se svými souputníky na funkci zastupitele rezignoval. „Hlavním problémem je nyní čistírna odpadních vod, ale také zatajování informací před částí zastupitelstva nebo chaos v zápisech i třeba ve vedení kroniky,“ uvedl Václav Petráš.

Obec Buková spadá úředně pod městský úřad v Přešticích. Jak prozradila tajemnice úřadu Zdeňka Alblová, dříve byla obec „výkladní skříní“ Plzeňského kraje a konala se zde spousta krásných akcí. „Nyní je Buková rozpolcená a dát ji zpět dohromady bude stát hodně práce.“ O budoucnosti obce budou obyvatelé ve volbách rozhodovat 22. června.

autoři: Martina Klímová , abk | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio