Broskvový koláč
podle Mirky Kuntzmannové
Suroviny:
Na spodní těsto:
300 g hladké mouky
170 g tuku
80 g cukru
1 žloutek
1 lžíce rumu
Na náplň:
čerstvé nebo kompotované broskve
30 g mletých mandlí
trochu mleté skořice
2 lžíce cukru
Na piškot:
4 -5 vajec
150 g cukru
2 lžíce horké vody
150 g polohrubé mouky
Postup:
Z uvedených surovin vypracujeme spodní těsto, které krátce zapečeme na plechu nebo ve větší koláčové formě. Na zapečené těsto naskládáme oloupané, na plátky nakrájené dobře zralé broskve, posypeme cukrem se skořicí a mletými mandlemi, přelijeme piškotovým těstem a dopečeme. V období, kdy nejsou čerstvé broskve, lze použít broskve kompotované.
Příprava piškotového těsta:
Žloutky šleháme s polovinou cukru a 2 lžícemi horké vody do pěny. Z bílků ušleháme tuhý sníh s druhou polovinou cukru. K našlehaným žloutkům lehce vmícháme mouku a sníh.
Celková doba přípravy: cca 1 hod.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka