Broskvový koláč
podle Mirky Kuntzmannové
Suroviny:
Na spodní těsto:
300 g hladké mouky
170 g tuku
80 g cukru
1 žloutek
1 lžíce rumu
Na náplň:
čerstvé nebo kompotované broskve
30 g mletých mandlí
trochu mleté skořice
2 lžíce cukru
Na piškot:
4 -5 vajec
150 g cukru
2 lžíce horké vody
150 g polohrubé mouky
Postup:
Z uvedených surovin vypracujeme spodní těsto, které krátce zapečeme na plechu nebo ve větší koláčové formě. Na zapečené těsto naskládáme oloupané, na plátky nakrájené dobře zralé broskve, posypeme cukrem se skořicí a mletými mandlemi, přelijeme piškotovým těstem a dopečeme. V období, kdy nejsou čerstvé broskve, lze použít broskve kompotované.
Příprava piškotového těsta:
Žloutky šleháme s polovinou cukru a 2 lžícemi horké vody do pěny. Z bílků ušleháme tuhý sníh s druhou polovinou cukru. K našlehaným žloutkům lehce vmícháme mouku a sníh.
Celková doba přípravy: cca 1 hod.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
![slovo_nad_zlato.jpg slovo_nad_zlato.jpg](https://zlin.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/19c0a47caca04bb76b27ba3edcdf74cd.jpg?itok=1i0_J3I_)
![](https://zlin.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/e2afc965669332fc5318f1eaa402a4b5.jpg?itok=i3X2CUFb)
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.