Brněnští vědci se chystají zkoumat Anktartidu

27. prosinec 2007

Skupina brněnských vědců z Masarykovy univerzity se chystá na další dvouměsíční pobyt na univerzitní polární stanici Johana Gregora Mendla v Antarktidě. Patnáctičlenná výprava se bude od ledna do března mimo jiné věnovat zkoumání života organismů v extrémních podmínkách či globálnímu oteplování.

V Anktartidě právě začíná léto. Znamená to, že moravské klimatology, biology, botaniky nečekají teploty desítky stupňů pod bodem mrazu. Rtuť teploměru tu a tam dokonce vystoupí nad nulu. Klimatolog Pavel Prošek k rozdílnému podnebí řekl, že není nutná aklimatizace. Účastníci jsou podle něj zvyklí pracovat v terénu a tak jsou schopni po příjezdu ihned začít pracovat. "V ledničce dnes už nikdo netrénuje," poznamenal.

V rámci svých profesí se budou brněnští vědci věnovat v Anktartidě nejrůznějším projektům. Vesměs jsou spojeny s problémy globálního oteplování či UV záření. Letos také odzkouší nový způsob energetického napájení stanice, který vyprojektovali kolegové z pražského ČVUT.

Vybudování polární stanice v Anktartidě přišlo brněnskou Masarykovu univerzitu na 60 miliónů korun. Společný program se odehrává v její jídelně. Jiná společenská místnost chybí a to proto, aby zbylo dost prostoru na pokoje. "Faktor soukromí je velmi důležitý pro dlouhodobější přežívání kolektivu v polárních oblastech. Určitý díl soukromí jednoduše potřebujete a proto jsou pokoje po dvou nebo po jednom," vysvětlil další z brněnských vědců Miloš Barták.

Z republiky odlétá skupina vědců na polární základnu brněnské Masarykovy univerzity 3. ledna. Dvouměsíční pobyt každého z vědců stojí asi 250 tisíc korun.

autor: hon
Spustit audio