Brněnští onkologové zkoušejí novou metodu ozařování

9. červenec 2007

Masarykův onkologický ústav v Brně byl jako jediné centrum v České republice vybrán k účasti na mezinárodní studii, jejímž cílem je ověřit novou metodu ozařování prsu u žen, které onemocněly zhoubným nádorem. Důvodem volby bylo jednak velmi dobré technické vybavení kliniky radiační onkologie a také fakt, že pracoviště má mezinárodní audit. Tým pracovníků, kteří budou tuto metodu praktikovat, byl vyškolen v Erlangenu.

Nová metoda se týká žen s časným nádorem prsu. Ten je nejprve odstraněn chirurgicky a pak přichází na řadu ozařování. Jak vysvětluje vedoucí lékařka oddělení brachyradioterapie Jana Růžičková, lze zvolit buď klasické ozařování, které trvá 6 až 7 týdnů, nebo brachyradioterapii: "Jedná se o metodu, kterou provádíme, na rozdíl od standartního zevního ozařování, během jednoho týdne. To znamená, že z celkové doby 6 až 7 týdnů se zkracuje doba ozařování na 1 týden. Jedná se o to, že tímto způsobem ozáření dosahujeme stejných léčebných výsledků a dokonce je možné dosáhnout i nižší toxicity léčby, neboli nežádoucích účinků. Navíc nabízíme pacientkám výhodu, že nemusí jezdit na ozáření denně během 6 týdnů nebo po takovou dobu ležet v nemocnici."

Rozdíl je v tom, že záření nepřichází do tkáně zvenčí přes kůži, ale zevnitř, doplňuje Jana Růžičková: "My zavádíme v celkové anestezii nejprve přímo do lůžka nádoru takové tenké plastikové trubičky, dva milimetry silné, zhruba v počtu deseti až patnácti. Do těchto trubiček potom postupně vjíždí zdroj záření a ozařuje tkáň prsu a tím je dosaženo výhody, že šetříme kůži, která je při vnějším ozáření zatížena, protože tam jdeme přes kůži do tkáně prsu." Novou metodu lékaři Masarykova onkologického ústavu zatím zkoušejí u vybrané skupiny pacientek s nízkým rizikem recidivy.

Spustit audio