Brňan vylákal z žen velké peníze, teď stráví roky ve vězení

Brňan David Pažout dokáže působit na lidi. Místo něčeho prospěšného však svůj dar využíval k podvodům. Ze sedmi důvěřivých mladých žen a jednoho muže vylákal dohromady asi čtyři sta tisíc korun. Městský soud v Brně ho za to dnes poslal na čtyři roky do vězení. Musí také nahradit škodu. Nejdříve si ale odsedí čtyřapůlletý trest, který už dostal dříve za jiné podvody. Osmadvacetiletého muže tak čeká osm a půl roku za mřížemi.

Pažout se se ženami seznamoval prakticky kdekoliv a velmi rychle si získával jejich důvěru. Neostýchal se připravit o jedenáctitisícovou částku ženu na mateřské dovolené, žijící ze sociálních dávek a podpory rodičů. Podle státní zástupkyně Ivany Veselé se podvody odehrávaly podle podobných scénářů: "Scénář byl takový, že se představoval pod falešným jménem, vymýšlel si historky o tom, že je solventní, ale jen se momentálně dostal do finančních problémů. Využíval svého charisma a z důvěřivých žen vylákal částky, které jim nevracel."

Obhajoba odsouzeného podvodníka považuje dnes udělený trest za velmi přísný. Je možné, že padne odvolání a kauza bude pokračovat u brněnského mateřského soudu. "Trest je hodně přísný. Pan Pažout se k některým skutkům přiznal. K těm, které spáchal. Soud v podstatě nebral v potaz existující polehčující okolnosti. Uložil trest u horní hranice trestní sazby. O odvolání nemohu rozhodnout sám. Musím se poradit s klientem. Můj názor je, že by se odvolání podat mělo. Trest je nepřiměřeně přísný a nebyla prokázána vina u všech skutků," řekl obhájce odsouzeného Petr Pařil.

Spustit audio