Bramboroví špačci s pikantní omáčkou

Nabízíme nenáročný recept, jak na přípravu, tak i finančně. Mohli bychom ho klidně nazvat „co dům dal“. Místo salámu můžeme totiž použít třeba zbylé pečené nebo vařené maso. Místo žampiónů mražené nebo předem namočené sušené houby.

Ingredience
  • 750 g brambor
  • 80 g proseté strouhanky
  • 120 g hrubé mouky
  • 2 žloutky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • sůl
  • tvrdý sýr na posypání
  • 1 lžíce oleje
  • Na omáčku: 1 větší cibule
  • 1 lžíce oleje
  • 2 stroužky česneku
  • 200 g trvanlivého salámu
  • 1 čerstvá paprika
  • 2 lžíce rajčatového protlaku
  • 120 g sterilovaných žampiónů
  • chilli podle chuti
  • petrželka

Ve slupce uvařené brambory necháme vychladnout, pak je oloupeme, prolisujeme nebo nastrouháme. Přidáme strouhanku, mouku promíchanou s práškem do pečiva, žloutky, osolíme a vypracujeme měkké těsto. Rozdělíme ho na několik dílů. Z každého vyválíme váleček o průměru cca 1 1 cm a nakrájíme na „špačky“, dílky, cca 2 cm dlouhé. Zaváříme je do vroucí vody. Jakmile vyplavou, což trvá několik málo minut, jsou uvařené. Necháme je na sítu okapat, vložíme je do mísy a pokapeme malým množstvím oleje, aby se neslepily. Uvařené špačky rozdělíme na talíře, posypeme nastrouhaným sýrem, polijeme omáčkou a posypeme petrželkou. Nezapomeneme na čerstvou nebo sterilovanou zeleninu.

Příprava omáčky: Nejprve na masovém strojku umeleme salám spolu s očištěnou paprikou. Na oleji zpěníme nakrájenou cibuli, přidáme utřený česnek, připravený salám s paprikou, chilli a chvilku podusíme. Na závěr ochutíme rajčatovým protlakem, vložíme nakrájené sterilované žampióny a krátce prohřejeme. Podle potřeby je možné podlít vodou a podle chuti třeba okyselit nebo přisladit.

Miroslava Kuntzmannová

Miroslava Kuntzmannová

Původním povoláním zdravotní laborantka, ale vaření ji baví už od dětství. Od roku 1994 vydává populární kuchařské knihy i videa. Spolupracovala s Jiřinou Bohdalovou a jako první u nás napsala i kuchařku ze seriálového prostředí Recepty z Ulice.

autor: iko