Bramborová roláda s dušenými houbami
Rostou? Rostou! Houbových omáček, polévek a řízků už jsme možná syti a tak si dneska připravíme houby jako náplň do bramborové rolády. Jde o vynikající záležitost.
Suroviny:
700 g vařených brambor ve slupce
1 vejce
200 g hrubé mouky
100 g pšeničné krupice
sůl
Na náplň:
500 g čerstvých jedlých hub, nejlépe směs hřibovitých
1 cibule
2 lžíce oleje
2 vejce
50 g slaniny
2 lžičky kmínu, nejlépe drceného
mletý pepř, sůl
petrželka
Postup:
Nejprve si připravíme náplň: Na oleji zpěníme cibuli a najemno nakrájenou slaninu. Necháme zezlátnout. Pak přidáme dobře očištěné, nadrobno nakrájené houby, osolíme, opeříme, okmínujeme a pod poklicí podusíme cca 15 minut. Podle potřeby podléváme malým množstvím vody. Vejce prošleháme se solí a pepřem a vlijeme na podušené houby. Mícháme, aby vaječná směs houby „obalila“. Na závěr vmícháme najemno nakrájenou petrželku. Náplň je v podstatě dobrá smaženice.
Studené vařené brambory oloupeme, prolisujeme, přidáme vejce, mouku, krupici, osolíme a vypracujeme těsto. Rozdělíme jej na 2–3 díly. Z každého vyválíme placku o síle 4 mm, potřeme ji do ¾ náplní, srolujeme a konce dobře uzavřeme. Vaříme 20 minut. Hotové rolády vyjmeme a nakrájíme na úhledné plátky. Podáváme jako samostatný pokrm, častěji však jako přílohu zejména k pečené drůbeži, pečenému nebo dušenému masu.
Obměna: Rolády můžeme naplnit směsí podušené zeleniny nebo špenátem a podobně.
Celková doba přípravy 1 ½ hodiny, vytvoříme 2–3 kusy.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka