Boj se zápachem. Česko chystá pro firmy zpřísnění podmínek

18. duben 2024 10:08

Desítky domácností v Česku svádí marný boj se zápachem. Sousedí s podniky, které do ovzduší vypouštějí ne vždy úplně voňavé a snesitelné látky. Česká inspekce životního prostředí loni dostala 250 podnětů. Přiznává ale, že v legislativě nejsou zakotvené přesné limity na zápach. Ministerstvo životního prostředí problém řeší novelou, která už čeká na projednání ve vládě. Zápach vadí i lidem v Rychvaldě na Karvinsku, kteří žijí v sousedství výrobny nudlí a instantních polévek.

„Je to takový nasládlý zápach, jako když se připékají nudle,“ říká seniorka Vědunka, která dříve pracovala jako zdravotní sestra v nemocnici. Továrnu má nadohled a zápach ji obtěžuje.

Roman Frenko, jednatel firmy Altin JM Group odmítá, že by společnost dělala cokoliv špatně. „Neporušuji žádnou legislativu, žádné zákony,“ uvedl do telefonu.

Podle mluvčí České inspekce životního prostředí  Miriam Lužecké nejsou pro zápach v české legislativě stanovené přesné limity. „Současná povolení provozů však neobsahují specifické emisní limity pro látky obtěžující zápachem,“ řekla mluvčí.

Stresový faktor

Petra Auterská je ředitelka firmy, která často zápach měří. Podle ní by české úřady měly tento problém brát důsledněji. „Světová zdravotnická organizace označila zápach jako stresový faktor. Lidé, kteří jsou už tak vystresovaní ze spěchu, z práce a ještě přijdou někam, kde se vyskytuje jim nepříjemný zápach, tak to má potom následky, že se vytvářejí různá psychosomatická onemocnění, vyrážky, bolesti hlavy,“ popisuje.

Na nedostatečnou právní úpravu už upozornil i ombudsman, který si nechal zpracovat rozsáhlý výzkum. Ministerstvo životního prostředí už také připravilo novelu, která podle mluvčí resortu Veroniky Krejčí situaci zlepší.

„Do připravované novely zákona o ochraně ovzduší zavádíme nové preventivní opatření před obtěžováním zápachem z průmyslových a zemědělských činností. A to takové, že stanovujeme minimální vzdálenosti zdrojů znečišťování ovzduší od obytných ploch,“ upřesnila Krejčí.

Veřejný ochránce práv ale žádá, aby v novele bylo jasně uvedené, jaké následky to pro stávající provozy bude mít.

Spustit audio