Bezinkový likér

Bylinkářka Blanka Kocourková je pravidelným středečním hostem Apetýtu a do vysílání nám přinesla následující recept na bezinkový likér.

Zdá se, že letos se s ohledem na teplé i deštivé léto můžeme těšit na dobrou kvalitu bobulí černého bezu. Možná by stálo za to, udělat malou inventuru toho, co máme ve spižírně. Kolik máme džemů, marmelád nebo sirupů. A potom zvesela naplánovat co uděláme s bobulemi černého bezu. Nabízí se mnoho možností. Blanka Kocourková pro dnešní Apetýt vybrala likér, který údajně působí proti revmatickým bolestem.

Co budete potřebovat?

  • 3 kg čistých bezinek
  • 1 l vody
  • 1 kg cukru
  • 2 vanilkové cukry
  • 2 lžíce mleté kávy
  • 1/2 l rumu

Postup:

  1. Bezinky pomačkáme a přes plenku vymačkáme šťávu.
  2. Do šťávy dáme litr vody, 1 kg cukru a vaříme 5 minut za stálého míchání.
  3. Dále přidáme 2 vanilkové cukry a vaříme 3 minuty, potom se přidá káva a vaří se ještě 2 minuty.
  4. Do vychladlé směsi se vlije 1/2 l rumu a vše můžeme plnit do lahví včetně necezené kávy, aby likér nádherně provoněla.

Související

  • Pomerančový likér

    V pátečním Apetýtu vás zveme k historickým receptům. A to takovým, které jsou opravdu staré sto a více let.

  • Skořicový likér

    Do kina i do kuchyně! Tak by mohlo znít heslo středečních receptů.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.