Bez umělých světel a hudby z reproduktorů. Adventní trh v rakouském Gosau se drží stoleté tradice

5. prosinec 2019 08:43

Předvánoční trhy mají různé podoby. V malé horské vesnici Gosau v hornorakouské části Alp se drží stoleté tradice. Vrací se ke starým vánočním receptům a zvykům i k původním řemeslům.

Trhy připravují místní a sami na nich prodávají občerstvení, vánoční ozdoby a adventní věnce. O hudbu se stará kostelní sbor a skupina obecních trubačů.

Celý trh má na starost Elisabeth Grill, jedna z místních obyvatelek. „Ženy tady vaří dobroty podle sto let starých receptů, například Fleischkrapfen, to jsou smažené taštičky plněné mletým masem podávané se zelím, to nikde jinde neochutnáte, nebo bramborové šišky s masem a zelím a smažené myši – to jsou osmažené kousky tvarohového těsta s rozinkami nebo jablky, a také pečené brambory,“ popisuje.

Jídlo, ale také punč, svařené víno a bylinkové čaje voní na celém prostranství. Staré dřevěné domky jsou dočasně obydlené řemeslníky a jejich výrobky. „Je tu hodně výrobků ze dřeva, vánoční ozdoby, kuchyňské potřeby i dřeváky typické pro region. Jsou tu výrobky z daňčích, jeleních a kamzičích parohů. A místní ženy, které háčkují, pletou a šijí, se vrací ke starým postupům a vzorům a nabízí třeba teplé rukavice a ponožky,“ ukazuje Elisabeth Grill.

Trh založili místní před jedenácti lety. Chtěli vytvořit místo, kde nebude reprodukovaná hudba ani výzdoba ze světelných řetězů.

Čtěte také

„Horské Vánoce nás mají vrátit do dřívějších časů, kdy lidé věci sami vyráběli a nabízeli na trzích. Nejde o komerci a konzum, jde o to, aby se tady potkali přátelé a celé rodiny a užili si hezký čas společně,“ připomíná Mathias Stieger z turistického centra Dachstein – Salzkammergut.

Výjimeční jsou podle něj také místní lidé. „Jsou na první pohled introvertní, ale přesto velmi otevření, srdeční a pohostinní a hodně přímočaří. Jsou duší zdejší krajiny,“ dodává.

O prvním adventním víkendu navštívily trhy tisíce lidí z okolí. Například Kristine z nedalekého Bad Goisern vyzdvihla, že trh není umělý jako většina ostatních.

Horské adventní trhy v hornorakouském Gosau se zopakují i druhý adventní víkend. Pak už místní budou připravovat Vánoce ve svých domovech.

autor: Mária Pfeiferová

Související