Bez drátů a udržitelně. V budoucnu bychom mohli svítit s pomocí luciferázy mořského žahavce, tvrdí vědci z Brna

28. únor 2023

Žárovka je zařízení, které dokáže přeměnit elektrickou energii na světlo. Dokážeme ovšem tento revoluční vynález Thomase Alvy Edisona něčím nahradit? Vědci Martin Toul a Daniel Pluskal z Přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity se o to pokusili a objasnili, jak lze svítit s pomocí luciferázy mořského žahavce.

„Luciferáza je enzym, který katalyzuje přeměnu luciferinu. Je to vlastně palivo pro svícení a tím umožňuje mořskému žahavci využívat to palivo takovým způsobem, aby to bylo užitečné. Když si představíte žárovku, tak do ní musí přicházet energie, a to je malá organická molekula a té se říká luciferin. Potom je v té žárovce ještě něco, co tu energii žárovce dodá a dojde k přeměně na světlo,“ popisuje princip svícení Martin Toul.

„Žárovka budoucnosti by mohla fungovat na tom principu, že by byla naplněna mikroorganismy, třeba bakteriemi, které budou umět svítit stejně jako mořský žahavec. Ten má geneticky zakódováno to, že umí svítit a my dokážeme jeho geny přenést do jiných organismů, tím pádem je naučit takhle svítit. A to by byl výsledek toho výzkumu a dosáhli bychom principu udržitelnosti,“ vysvětlují oba vědci.

Co je to Renila fialová a co dalšího prozradili hosté Apetýtu v rozhovoru s Lucií Hostačnou? Poslechněte si rozhovor!

Spustit audio

Související