Bazalkové pesto

Původ má v severní Itálii a jeho název je odvozený od slova pestare, což znamená tlouci nebo mlátit. Tradiční výroba klasického pesta totiž spočívá v rozetření bazalkových listů v mramorovém hmoždíři.

Budete potřebovat:

  • 10 stroužků česneku
  • 200 g piniových oříšků
  • 2-3 svazky čerstvé bazalky (asi 40-50 lístků)
  • 1 lžička hrubozrnné mořské soli
  • 6 lžiček sýru rozdrceného na jemno (nejlépe po 3 lžičkách sýrů parmazán a pecorino)
  • ¼ l olivového oleje

Postup:

  1. Česnek oloupeme a spolu s piniovými oříšky nasekáme nahrubo a rozmělníme v hmoždíři.
  2. Dáme do misky.
  3. Následně v hmoždíři rozmělníme sýr.
  4. Všechny přísady smícháme s olivovým olejem a vymícháme krémovou pastu.
  5. Pesto můžeme k těstovinám, k masům, do polévek nebo na topinky. 

Tip: Pesto můžeme připravit také v mixéru, nemělo by být příliš jemné.