Barevný zpívající svět Jaromíra Nečase

1. únor 2024

Zveme vás na 1. ročník přehlídky hudby na rozhraní žánrů, který se uskuteční ve dnech 21. – 23. února. Barevný zpívající svět Jaromíra Nečase bude jednou z prvních akcí k připomínce jubilejního 100. roku rozhlasového vysílání na Moravě.

Název vychází ze stejnojmenného pořadu, který připravoval Nečas v 70. letech a svou dramaturgií se stal až obdivuhodně nadčasovým. Přehlídka upozorní na nejnovější studiové i terénní snímky, které vznikají v produkci Českého rozhlasu či jiných rozhlasových stanic.

Nabídne také prostor k dialogu odborné i laické veřejnosti na témata týkající se vývoje a pohledů interpretace hudby vycházejících především z lidové hudby, resp. world music.

Kompletní program

  • středa 21. února

Koncert Na lidovou notu (v 19 hodin v Moravském zemském muzeu – Paláci šlechtičen)

účinkuje: CM Jury Petrů, HM Petra Mičky, Muzika Luďka Běťáka – kapacita naplněna, děkujeme za váš zájem!

  • čtvrtek 22. února

poslechy nových nahrávek z produkce Českého rozhlasu a Slovenského rozhlasu (Studio 7 Českého rozhlasu Brno)

Koncert Inspirace lidovou písní (v 19 hodin v sále Konzervatoře Brno)

účinkuje: BROLN se svými sólisty, autorská tvorba inspirovaná lidovou hudbou, premiéra kompozice Miloše Štědroně (vstup volný, rezervace míst na e-mailu koncertybrno@rozhlas.cz)

  • pátek 23. února

kolokvium na téma Jaromír Nečas a reflexe lidové písně v rozhlasovém vysílání (Studio 7 Českého rozhlasu Brno)

Koncert na pomezí žánrů (v 18 hodin v HaDivadle)

účinkují: Iva Bittová, Marian Friedl MiniBaroshi, Stano Palúch s projektem Stromoradie, sbor Milánosz, HM Martina Hrbáče s Jiřinou Mikloškovou, průvodní slovo: Břetislav Rychlík a Jiří Plocek (vstupné: 300 Kč v předprodeji HaDivadla)

Jaromír Nečas

Jaromír Nečas

Hudební skladatel, znalec folklóru a cimbalista Jaromír Nečas (1922–2015) patří k předním osobnostem hudební scény 20. století. Celý život tvořil a pracoval v Československém a Českém rozhlase. Stál u založení Brněnského rozhlasového orchestru lidových nástrojů, svého času vedl redakci Malých hudebních žánrů.

Během své redaktorské praxe se zabýval nejen lidovou hudbou, ale také folkem či world music. Díky svému všestrannému kulturnímu rozhledu byl schopen propojovat různé typy uměleckého tvoření. Pro veřejnost objevil několik výrazných hudebních talentů, jakými byli například sourozenci Ulrychovi, Jaroslav Hutka či Jiří Pavlica. Spoluvytvářel program MFF ve Strážnici a byl autorem nespočtu rozhlasových i festivalových programů.

autoři: Jaroslav Kneisl , lop
Spustit audio