Bánovské vdolečky

Vyzkoušejte recept od Jarmily Zálešákové z Bánova.

Těsto:
500 g hladké mouky
špetka soli
3 žloutky
200 ml oleje
250 ml mléka
50 g kvasnic
19 kostek cukru

Náplň:
1 kg tužšího tvarohu
4 žloutky
250 g krystalového cukru
2 vanilkové cukry
malý balíček rozinek namočených přes noc v rumu
povidla s trochou badyánu a rumu

Drobenka:
150 g cukru
150 g polohrubé mouky
vanilkový cukr
žloutek
máslo

Těsto, pečení, mouka (ilustrační foto)

Postup:
1. Do vlažného mléka přidáme cukr a kvasnice. Necháme vzejít kvásek.

2. Přidáme k mouce se solí a žloutky. Vypracujeme těsto, které necháme zhruba tři čtvrtě hodiny kynout.

3. Tvaroh necháme na sítku nebo zabalený v plátýnku okapat a vymačkáme z něj přebytečnou vodu.

4. Přidáme žloutky, krystalový a vanilkový cukr, rozinky a tvarujeme kuličky o průměru asi 1,5 cm.

5. Z cukru, polohrubé mouky, másla a žloutku si připravíme drobenku.

Tvaroh

6. Z těsta vyhazujeme na pomoučený vál lžičkou malé kousky, ze kterých si vytvarujeme placičky a plníme tvarohem.

7. Důkladně zabalíme a klademe na vymaštěný plech švem dolů.

8. Do každého bochánku uděláme malý důlek a pomažeme žloutkem rozšlehaným v trošce mléka.

9. Do důlku dáváme povidla a posypeme drobenkou.

10. Pečeme dozlatova ve vyhřáté troubě.

autor: Zuzana Plíšková

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Když vás chytne klasika, nikdy vás už nepustí. I kdybyste se před ní plazili.

Petr Král, hudební dramaturg a moderátor Českého rozhlasu

Nebojte se klasiky!

Nebojte se klasiky!

Koupit

Bum, řach, prásk, křup, vrz, chrum, švuňk, cink. Už chápete? Bicí! Který nástroj vypadá jako obří hrnec ze školní jídelny potažený látkou? Ano, tympán! A který připomíná kuchyňské police? A který zní jako struhadlo? A který jako cinkání skleničkami? A který zní jako vítr?