Baklava
Exotická kuchyně, kterou si lze připravit i na Moravě a také cestování arabským světem. Takové propojení nabízí páteční apetýtové recepty s kuchařem Milanem Václavíkem.
Budete potřebovat:
- 1 kg hladké mouky
- 3 dcl vody
- 600 g pistácií
- sůl
- 2 lžičky rostlinného oleje
- 250 g másla
- 1 kg cukru
- 1 pomeranč
- 1 citron
- 5 zelených tobolek kardamonu celý
- 2 lžičky růžové vody
Postup:
- Z vody, soli, mouky a špetky oleje vypracujeme těsto, které rozválíme na co nejtenčí plátky.
- Měly by být o tloušťce papírového listu.
- Pistácie rozmixujeme v mixéru.
- Na plech pokládáme vyválené pláty těsta a prokládáme rozmixovanými pistáciemi.
- Každý plát pak potíráme na plechu rozpuštěným máslem.
- Před vložením do trouby baklavu nakrájíme na plechu na rovnoměrné kostky.
- Pečeme na 150 stupňů asi 30 minut.
- Mezitím zavaříme vodu s cukrem, kardamonem a opláchnutými nakrájenými pomeranči.
- Vaříme na pomalém plameni, dokud sirup nezačne houstnout.
- Nakonec přidáme růžovou vodu a ještě minutku povaříme.
- Poté ho zcedíme a nalijeme na upečenou baklavu.
- Celé necháme několik hodin odstát.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.