Baklava

Exotická kuchyně, kterou si lze připravit i na Moravě a také cestování arabským světem. Takové propojení nabízí páteční apetýtové recepty s kuchařem Milanem Václavíkem.

Budete potřebovat:

  • 1 kg hladké mouky
  • 3 dcl vody
  • 600 g pistácií
  • sůl
  • 2 lžičky rostlinného oleje
  • 250 g másla
  • 1 kg cukru
  • 1 pomeranč
  • 1 citron
  • 5 zelených tobolek kardamonu  celý
  • 2 lžičky růžové vody

Postup:

  1. Z vody, soli, mouky a špetky oleje vypracujeme těsto, které rozválíme na co nejtenčí plátky.
  2. Měly by být o tloušťce papírového listu.
  3. Pistácie rozmixujeme v mixéru.
  4. Na plech pokládáme vyválené pláty těsta a prokládáme rozmixovanými pistáciemi.
  5. Každý plát pak potíráme na plechu rozpuštěným máslem.
  6. Před vložením do trouby baklavu nakrájíme na plechu na rovnoměrné kostky.
  7. Pečeme na 150 stupňů  asi 30 minut.
  8. Mezitím zavaříme vodu s cukrem, kardamonem a opláchnutými nakrájenými pomeranči.
  9. Vaříme na pomalém plameni, dokud sirup nezačne houstnout.
  10. Nakonec přidáme růžovou vodu a ještě minutku povaříme.
  11. Poté ho zcedíme a nalijeme na upečenou baklavu.
  12. Celé necháme několik hodin odstát.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.