Astronomové úpické hvězdárny chtěli v USA při úplném zatmění Slunce pořídit tisíce unikátních snímků

9. duben 2024 07:33

Dvojice astronomů hvězdárny Úpice se ve Spojených státech amerických připravila na pozorování úplného zatmění Slunce. K dispozici mají pětici fotoaparátů, každý z nich během přírodního úkazu vyfotí přes sedm stovek snímků. My jsme na dálku oslovili astronoma Petra Ulricha.

Ve které části Spojených států amerických jste a kolik je tam právě hodin?
Momentálně jsme v Texasu a je tady za 10 minut 8 hodin ráno. Ale my jsme si přivstali, vstávali jsme brzy.

Čtěte také

Co vás a vašeho kolegu Radovana Mrláka v následujících hodinách čeká?
Momentálně si vybíráme nějaké pozorovací místo, kde by mohlo být relativně jasné počasí. Pak nás tedy čeká cesta, příprava techniky a samotné pořizování snímků. Bohužel předpověď počasí je ale na dnešek hodně špatná. Tak uvidíme, jestli to vůbec dobře dopadne.

Úplné zatmění Slunce na jihu USA potrvá něco přes čtyři minuty. Technika, kterou máte k dispozici, zachytí včetně tzv. korekčních fotografií téměř čtyři tisíce snímků. Proč tolik?
Máme klasické zrcadlové i bezzrcadlové fotoaparáty a jsou naprogramovány tak, aby během zatmění Slunce, které potrvá 4 minuty, nafotily asi 60 snímků podle expozic.

Čtěte také

A zbytek jsou potom korekční snímky.

Momentálně venku mrholí, takže to by pro pozorování nebylo úplně ideální. Do zatmění ale zbývá ještě asi 7 hodin, takže uvidíme. Držte nám palce.

Kdy lidi seznámíte s výsledky svého pozorování?
Veřejné přednášky budou od 21. do 23. května na našem semináři v Radvanicích. Ale ještě předtím, už příští pátek, tedy 19. dubna, budeme hosty u vás, v Českém rozhlase v Hradci Králové. I kdyby zkrátka počasí nevyšlo, tak velmi rádi všem zprostředkujeme své dojmy a zážitky.

Hvězdárna v Úpici v Podkrkonoší, která byla otevřena před 60 lety, 8. listopadu 1959, patří mezi nejmenší hvězdárny v České republice a specializuje se na pozorování sluneční aktivity a zatmění Slunce. Pravidelně pořádá astronomické pořady spojené s pozorováním oblohy.

autoři: Karel Sladký , baj
Spustit audio

Související