Albrechtice nad Orlicí si postavily cyklostezku, aby lidé nemuseli chodit po frekventované silnici

19. březen 2014

Albrechtice nad Orlicí na Rychnovsku si postavily svou cyklostezku a stezku pro pěší. Padly na ni zhruba 2 miliony korun z 12 milionového rozpočtu obce, která má asi tisíc obyvatel. Cyklostezka neměří ani půl kilometru, zajišťuje ale bezpečí obyvatelům Albrechtic.

Po výstavbě stezky volali sami občané. Z Albrechtic do nejbližšího města – Týniště nad Orlicí – totiž vede frekventovaná silnice 2. třídy. Vede prostředkem suchého poldru, je úzká a nemá ani krajnice, ani chodníky. Navíc je na tomto úseku šest mostků, pod kterými v době záplav protéká voda z jedné strany silnice na druhou.

Novou stezku si nemůže vynachválit například mladá maminka s kočárkem. Při cestě po silnici do Týniště prý často počítala auta a mnohdy jich za chvíli napočítala přes stovku. Obec tak vlastně investovala do bezpečí svých obyvatel.

Někteří lidé si ale stěžují na to, že cyklostezka vede pod úrovní vozovky, a v době záplav tak bude pod vodou. Albrechtice leží na soutoku Tiché a Divoké Orlice, v místě, kde se obě řeky poměrně často vylévají z břehů.

Jak ale Českému rozhlas řekl starosta, obec si nemohla dovolit postavit stezku na náspu a k tomu vybudovat několik mostků. Kromě toho by vyvýšená stavba mohla bránit průtoku záplavové vody.

Obec se po letech dočká i nové silnice

Samotná silnice mezi Albrechticemi a Týništěm není v dobrém stavu, některé mostky jsou dokonce v havarijním stavu. Už od 80. let minulého století existují plány na výstavbu silnice nové, první přeložka je v územním plánu nakreslená od roku 1985.

Co se týká její realizace, v roce 2003 byl plán nové trasy upravený a obec stála před novým územním rozhodnutím. Někteří vlastníci půdy ji ale nechtěli prodat, a tak se přípravy stavby zastavily. Obec potom jednala s krajem, aby navrhl jinou trasu přeložky.

Až loni krajský úřad přislíbil, že letos začne novou silnici projektovat. Podle informací Českého rozhlasu svůj slib plní, takže nová přeložka z Albrechtic do Týniště by se mohla začít stavět v roce 2017.

soutok Tiché a Divoké Orlice - Albrechtice

Zvětšit mapu
autor: KS
Spustit audio