Agentura podporovaného zaměstnávání na Vsetínsku

22. prosinec 2005
Trendy

Pomocí dlouhodobě nezaměstnaným a sociálně ohroženým lidem se ve Vsetíně věnuje křesťanská společnost Elim. Před časem založila kromě jiných také Agenturu podporovaného zaměstnávání. Navštívili jsme vedoucího projektu Daniela Perdocha, abychom se zeptali, jak se mu daří nalézat práci pro lidi se zdravotním a sociálním handicapem.

Perdoch: Organizace Elim Vsetín vznikla v roce 1992 s tím, že naše sekce Agentury podporovaného zaměstnávání existuje od roku 2003.

Cítili jste nějaký tlak zespodu na to, aby agentura vznikla, bylo tady tolik lidí bez zaměstnání, tolik sociálně slabých?

Perdoch: Určitě ano, jen ve Vsetíně a blízkém okolí žije zhruba 3400 osob se zdravotním postižením. Azylový dům provozujeme od roku 1992, takže známe také situaci osob sociálně vyloučených, zejména bezdomovců.

Jakým způsobem těmto lidem pomáháte získat zaměstnání nebo se orientovat na trhu práce?

Perdoch: Je to různé, každý člověk je jiný, s jinými potřebami i nedostatky. Snažíme se o individuální přístup ke každému z klientů, poskytovat takovou podporu, která je v jeho životní situaci potřebná. Zaměřujeme se na poradenskou službu klientům a to tak, že se snažíme získat od nich maximum informací, tedy jaké mají vzdělání, problémy zdravotní i sociální, jaké mají zkušenosti. Hledáme pak, kde by nejlépe našli uplatnění a společnými silami se snažíme vytipovat místo. Pořádáme besedy s odborníky, zejména z řad personalistů, lidí z úřadů práce, právníků.

Kolik lidí k vám chodí během roku, kolik se vám podařilo umístit či zprostředkovat práci?

Perdoch: Za dobu činnosti naší agentury, to je od března 2003, se na nás obrátilo přes 200 osob. Někteří měli problémy zdravotní, jiní byli sociálně vyloučení. Z tohoto počtu jich přibližně 60 potřebovalo naši pomoc. Byla s nimi sepsána dohoda o spolupráci a dále jsme se jim věnovali. Z 6o lidí jich našlo zaměstnání doposud přibližně 30, tedy polovina. Někteří z nich dále zůstávají v naší evidenci a zaměstnání jim hledáme. Formy jejich zařazení mohou být různé. Většinou se jedná o pomocné práce, třeba v kuchyni, mohou dělat různé úklidové služby. Spolupracujeme s Technickými službami, které nám zaměstnaly několik uchazečů, hlavně z řad Rómů, kteří mají také velké problémy při hledání zaměstnání.

autor: rv
Spustit audio

Více z pořadu