40 let mužského pěveckého sboru Haltravan

19. červen 2024

Letos je tomu přesně 40 let, co byl založen mužský pěvecký sbor Haltravan z Klenčí pod Čerchovem. Oficiální založení spadá do roku 1984, tehdy ovšem vystupovali pod názvem Kvítek.

Haltravan

Nutno podotknout, že několik vystoupení sboru se uskutečnilo už v letech 1982 a 1983. Zakládajícím členem sboru a po dlouhých osmnáct let i jeho uměleckým vedoucím byl Albert Švec, který po celou dobu svého působení udával sboru směr. Sám sbor v nadsázce charakterizoval těmito slovy: „Zpíváme ani ne tak pěkně, jako rádi, neumíme noty, písničky si vybíráme od ještě starších zpěváků. Snažíme se produkovat autentický folklor“. Tolik slova uměleckého vedoucího Alberta Švece, který byl společně s Oldřichem Heindlem obrovskou pěveckou oporou celého sboru. Ostatní členové sboru se jim snažili vyrovnávat a někdy je i nevědomky pěvecky napodobovali, což velice přispívalo k celkové zvukové vyváženosti tohoto sboru. Současný název Haltravan přejali začátkem 90. let od někdejšího klenečského tanečního souboru.

Haltravan

Jako doprovodné nástroje používá sbor nejčastěji dudy, na které s ním v minulosti hrával Jiří Sauer, dnes je jejich dvorním dudákem Jan Holoubek. Další doprovodné nástroje, které můžeme při zpěvu Haltravanu slyšet je nejrůznější náčiní dnes již zřídkakdy používané ke svému původnímu účelu. Jsou to různé druhy fanfrnochů, pastýřské trouby a zvonečky, keramické kukačky, nářadí sedláků, ševců, přadlen a také hole, s nimiž se dříve mladí prali a posléze staří podpírali.

Za 40 let svého působení projel mužský pěvecký sbor Haltravan několik států Evropy a dnes je již neodmyslitelnou součástí městyse Klenčí pod Čerchovem. Sbor se účastní skoro každé kulturní akce v Klenčí a jeho členové pomáhají organizovat tradiční folkloristické slavnosti Výhledy nebo Staročeský bál. A právě na letošních Výhledech chystají oslavit letošní jubileum.

autor: Josef Kuneš
Spustit audio