20 zájemců se zatím v Hradci Králové přihlásilo do policejní Akademie seniorů

4. listopad 2018 09:38

Hradečtí městští strážníci zahájili 10. ročník Akademie seniorů. Formou přednášek a praktických cvičení se při ní zájemci dozvídají, jak čelit nástrahám podvodníků, nebo jak si poradit v silničním provozu. 

Letos na účastníky čeká sedm odpolední plných praktických rad a informací, které starším lidem například poradí, jak nenaletět podvodníkům. Ve školícím centru Městské policie v Třebši byla na první lekci s rozhlasovým mikrofonem reportérka Lucie Peterková.

„Tak vás tady vítáme a zahajujeme desátý ročník Akademie seniorů," otevřel první hodinu sedmiměsíčního kurzu komisař Městské policie v Hradci Králové Ivan Dubec.

Vykradli nás! Co teď? Jak postupovat? Neusnadňujte zlodějům život!

Lupič (ilustrační foto)

kpt. PhDr. Ondřej Moravčík, vrchní komisař Policie ČR, v naší radioporadně. Tentokrát na téma: co dělat, pokud byl člověk okraden. Jak předcházet krádežím a nenahrávat zlodějům?

A hned účastník akademie vysvětlil: „Naším cílem je ukázat vám, jaká rizika v Hradci Králové číhají na seniory, ale nejen na ně. Co vnímáme jako aktuální problémy, na které vás chceme upozornit. Jak ty problémy rozpoznáte a jak byste se měli v takovém případě zachovat, abyste se do nějakého nebezpečí pokud možno vůbec nedostali. A samozřejmě vám bude dávat rady jak se zachovat, kdyby se přeci jen něco přihodilo."

Spolu s kolegyní Evou Kněžourovou pak rozehrávají scénku, při které podvodník vydávající se za vnuka dokáže po telefonu vylákat z babičky peníze. Tato situace vychází z policejní praxe.

A po ukázce oba lektoři radí, jak se zachovat. A to je jeden z důvodů, který přivedl do kurzu paní Evu Adámkovou: „Myslím si, že bychom měli být v našem věku už poučeni. I přesto, že si myslíme, že jsme opatrní, tak prostě kolikrát podlehneme. To je ta naše slabá stránka."

20 zájemců se zatím v Hradci Králové přihlásilo do policejní Akademie seniorů

Už podruhé se přihlásila také paní Alena Cinková: „Zaprvé si myslím, že je pořád co dozvědět nového. A zadruhé to dělají velice přitažlivou formou, že je tam i humor. A člověk není nikdy dost chytrý na ty podvodníky. A také mne zaujalo, že nám poví, co právě aktuálně policisté řešili, jaké jsou nejčastější případy a tak. To se mi velice líbí. Protože člověk ani neví, co všechno se může stát."

Policejní mluvčí Eva Kněžourová má s účastníky kurzů také dobré zkušenosti: „My je máme velice rádi. Protože to jsou aktivní senioři. A oni nám potom pomohou kontaktovat další, kteří zůstávají doma za zavřenými dveřmi. Tito naši takzvaní důstojníci je dokáží oslovit. A také se stává, že někdy přijdou i na něco, o čem by policie měla vědět. Když nás kontaktují, tak my potom můžeme těm osamělým lidem pomoci."

V hradecké policejní Akademii seniorů ještě zbývá pár volných míst a je možné se do ní přihlásit. Přednášky jsou zdarma a ta další bude na konci listopadu.

20 zájemců se zatím v Hradci Králové přihlásilo do policejní Akademie seniorů
autoři: Lucie Peterková , baj
Spustit audio

Související