150 let od narození pěsničkového profesora Jana Nepomuka Poláška

17. duben 2023

16. dubna uplynulo rovných 150 let od narození hudebního skladatele, sběratele lidových písní a pedagoga Jana Nepomuka Poláška (1873-1956). Ten po většinu svého života působil ve Valašském Meziříčí, kde vyučoval na gymnaziu i hudební škole.

Řídil mužský pěvecký sbor Beseda, komponoval skladby pro sokolské divadlo a byl výrazně zapojen do zdejšího společenského života. Jeho hlavním přínosem na poli hudebního folkloru je především sběr lidových písní a vydávání písňových sbírek.

Pětidílné Valašské pěsničky, které připravil společně s Arnoštem Kubešou patří ke stěžejnímu materiálu, ze kterého vychází cimbálové muziky a folklorní soubory na Valašsku.

O životě a díle Jana Nepomuka Poláška vyjde v následujících týdnech monografie, kterou napsal Jan Chumchal, který v pořadu o Poláškovi promluví. O hudební náplň pořadu se postarají cimbálové muziky Technik, Soláň a Radhošť.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.