„Že půjdu na potrat jsem věděla hned.“ Příběhy žen, které podstoupily umělé přerušení těhotenství

3. březen 2024

Každý rok se pro umělé erušení těhotenství rozhodnou desetitisíce žen. Pro některé je to krátká epizoda, pro jiné událost, která změní celý jejich život. Poslechněte si zpověď těch, které se rozhodly „nechat si to vzít. Dokument Martiny Malinové o křehké životní situaci a rychlém rozhodování o životě, těle a budoucnosti.

S následky interrupce se vyrovnává každá žena po svém. Někdo si představuje, jaké by bylo mít dítě. Někdo lituje, že se nerozhodl jinak, další ženy jsou rády, že nemusely mít děti ve chvílích, kdy nebyly připravené.

Dokument Martiny Malinové se zaměřuje na interrupci

Bála jsem se toho, s jakým pocitem se sama se sebou za půl hodiny potkám. Natáhla jsem si stahovací punčochy, převlékla se do operační košilky. Nějaký mladý kluk mě odvezl na sál. Pak jsem se jednou, podruhé, potřetí zhluboka nadechla a upadla do narkózy,“ vypráví Martina.

Nejdřív jsem na to, že jsem potratila myslela neustále, pak se to snížilo na jednou denně, jednou týdně. Vzpomínám si vždycky na dušičky nebo v den, kdy by se to dítě narodilo,“ navazuje Marta.

Každý příběh je jiný. Zatímco Marta se s následky přerušení těhotenství potýká dodnes, Lindina zkušenost ukazuje, že takové rozhodnutí může být rozhodnutí jako každé jiné a život jde dál. Když jsem podstoupila přerušení těhotenství, tak se mi strašně ulevilo. Že je to za mnou, že se to povedlo. Ale taky jsem věděla, že tohle už nechci znova zažít,“ říká.

Jak prostředí a zázemí ovlivňuje rozhodování o případném založení rodiny? Co ženy prožívají a jaké cesty hledají k pochopení toho, co se stalo? Poslechněte si reprízu rozhlasového dokumentu Umělá přerušení. Původně vysílaný v pořadu DokuVlna Radia Wave.

Název dokumentu: Umělá přerušení
Autorka: Martina Malinová
Dramaturgie: Jaroslav Kratochvíl, Terezie Jirásková
Zvuk: Dominik Budil
autor: Martina Malinová
Spustit audio

Související