Z vídeňského Kahlenbergu začaly testy digitálního rádia DAB+, reakce z Moravy jsou nadšené

13. květen 2019

Programová nabídka aktuálně tvoří tři rozhlasové stanice, které doplní v následujících týdnech i další programy. Zachycení multiplexu bude možné i na omezeném území České republiky.

Z rakouského vysílače Vídeň – Kahlenberg byly v uplynulých dnech zahájeny testy pozemního digitálního rozhlasu DAB+ na kanálu 5D. Jedná se o přípravu na spuštění celoplošného multiplexu, které proběhne 28. května. Součástí experimentálního vysílání byly v době psaní této aktuality stanice 88.6, Arabella Relax a jö.live, krátce se zde objevil i křesťanský okruh – rakouské verze Radia Maria. Kapacitu multiplexu by mělo obsadit od konce května deset stanic, další budou vybrány na základě licenčního řízení regulátora.

A jaké jsou reakce na spuštění multiplexu operující blízko českých hranic ze samotné Moravy? „Náhodně jsem zapnul DAB+, kanál 5D Vídeň Kahlenberg a na plné dílky tam s chybovostí 0 hraje několik stanic, i když 11C Tower hraje jen hraničně. Zkouší to zřejmě na plný výkon. Vypadá to slibně,“ napsal do diskusního boxu portálu Digitální rádio jeho čtenář Josef, který se od vysílače nachází přibližně 100 km. Dále od hranic bude komplikovat zachycení signálu východočeská Černá hora, kde na kanálu 5D provozuje svou síť operátor Teleko.

autor: lukpo
Spustit audio

Související